Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Swedfund hängde ut källa

Publicerad: 8 December 2011, 10:52

När statliga biståndsorganet Swedfund fick ett tips om korruption i en av sina största fonder valde man att skicka tipsarens namn och adress till den anklagade fonden.


Det är SR Ekot som idag avslöjar att det statliga svenska biståndsorganet Swedfund röjde namnet på en tipsare i Nigeria som slog larm om misstänkt korruption i Swedfunds största Afrikafond. Den anklagade fonden fick ta del av både tipsarens namn och adress, enligt Ekot.

Swedfund förnekar inte uppgifterna. Istället försvarar man agerandet och hävdar att tipsarens information bara var "rykten". Statsåklagare Nils-Erik Schultz delar emellertid inte den uppfattningen utan anser att den misstänkta korruptionen borde polisanmälts. Han påpekar också att tipsaren nu löper risk att utsättas för våld i Nigeria. Swedfund får också kritik från sveriges biståndsminister, Gunilla Carlsson, för sitt agerande.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.