torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Swedfund hindrar ekonomisk utveckling i biståndsländer.”

Publicerad: 10 maj 2012, 10:07

Hård kritik framförs av bland annat Svenska kyrkan, Rädda barnen och Action aid.


Nyligen kritiserades Swedfund för sina investeringar i biobränsle som lett till vattenbrist och hunger hos jordbrukare i Sierra Leone (se bland annat inslag hos Ekot här och här.)

Nu kommer ny kritik från flera aktörer som deltar i utvecklings- och biståndsarbetet, bland andra Action aid, Rädda barnen och Svenska kyrkan. Kritiken är hård och Swedfund anklagas för att genom sina investeringar förhindra ekonomisk utveckling, främst genom att pengar placeras i skatteparadis så att skatten inte går dit den hör hemma, exempelvis i afrikanska länders skattekista, rapporterar Ekot.

Samma problem kritiserades av Riksrevisionen 2009, vilket fick till följd att Swedfund belades med ett investeringsstopp i sådana fonder. Men regeringen tog bort denna spärr när Swedfund fick sina nya ägardirektiv. Biståndsministern Gunilla Carlsson håller inte med om att ett förbud är nödvändigt, inte heller att ett nytt kryphål har uppkommit:
‒ Vi har tydliggjort i ägaranvisningarna att investeringarna ska ske i enligthet med internationela normer och principer för ansvarsfulla investeraingar, säger hon till Ekot.

Idag används OECD:s kriterier vid investeringar, vilket får kritik av Annika Jacobsson på Action Aid:
‒ För det första är OECD en sammanslutning med rika länder där flera skatteparadis ingår. Vi tycker inte att det är rätt organ för att göra den här typen av bedömningar. Vi skulle hellre se att de gjordes av FN:speciella skattekommitté, säger Annika Jacobsson till Ekot.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev