Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Swedfund i nytt blåsväder

Publicerad: 2 maj 2012, 07:26

Swedfund satsade 90 miljoner biståndskronor på att etanolprojekt i Sierra Leone. Nu vädjar en lottlös lokalbefolkning till svensk hjälp då de inte klarar försörjningen efter att det Sverige-finansierade Addax Bioenergy tagit över deras odlingsmark.


Addax Bioenergy fick 90 miljoner svenska biståndskronor för att plantera sockerrör i Sierra Leone, rapporterar SR Ekot. Fattiga jordbrukare berättar att de övertalades att överlåta sin mark där de tidigare odlade grödor. Nu har de drabbats av både vattenbrist och hunger.
– De lovade oss skolor och sjukhus. De lovade skapa jobb, bygga skolor, vägar och sjukhus åt oss om vi gav vår mark till dem. Vi blev lurade, säger de i radioinslaget.

Hyresavtalen som Addax Bioenergy skrivit med lokalbefolkningen gäller i 50 år. SR Ekot pratade också med Anders Craft som är tillförordnad vd på Swedfund.
– Jag säger inte att det inte finns problem, men bolaget har en god intention och lägger också stora resurser på att lösa de här problemen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.