Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Swedwatch: Nordiska företag i miljardavtal om kritiserat oljeprojekt

Publicerad: 2 mars 2006, 18:19

Tänk dig att ett stort multinationellt företag ska utvinna olja och gas i arktisk miljö längst bort i nordöstra Ryssland. Samtidigt upptäcks att en utrotningshotad valart har sin enda kända plats där den söker föda just där oljeplattformen ska ligga. Vad tror du att företaget gör och vad tycker du att företaget borde göra? frågar Kristina Bjurling från organisationen Swedwatch i denna krönika för Dagens Miljö.


Mitt senaste uppdrag för Swedwatch var att resa till den gamla sovjetiska straffkolonin, ön Sakhalin i Nordöstra hörnet av Ryssland, och undersöka olje- och gasprojektet Sakhalin II. Väl där träffade jag en representant företaget Sakhalin Energy, som driver projektet. Han slängde sig med uttryck som ”best practice” och ”license to operate”. Han var duktig på sitt jobb och han sa att ”det är vår uppgift att finna balansen mellan hållbar utveckling och ekonomisk vinning”.

Nästa dag for jag mil efter mil längs den rörledning som håller på att dras 80 mil över den natursköna ön. Jag, min tolk och Anja från Sakhalin Environment Watch, den lokala miljöorganisation som drivit opinions- och påverkansarbetet hårdast mot företaget, vandrade över stock och sten för att se med egna ögon på företagets framfart längs ön. Jag såg en 40 meter bred avverkad pipelineväg genom skogen och den begynnande erosionen på de ofta branta backarna. Totalt ska rörledningarna för gas och olja dras genom mer än 1000 åar och floder med sällsynta laxarter. Naturen är bergig med ett vattendrag i varje dalgång.

På norra Sakhalin låg snön redan i oktober. Det är kallt och ogästvänligt. En kväll får jag chans att träffa ett 20-tal kvinnor från ursprungsbefolkningen som mestadels bor i norra Sakhalin. Här är är det som vanligt elavbrott så mötet hålls i skenet av stearinljus. Det är svårt att förstå hur människorna här klarar sig utan ordentlig uppvärmning i husen när medeltemperaturen på vintern ligger kring minus 23 grader C. Jag minns kvinnan som berättade att oljebolagen lagrat pipelines på deras kyrkogård.

Sakhalin Environment Watch har lyckats få internationell uppmärksamhet med bildbevis på att Sakhalin Energys leverantörer långt ifrån har följt ”best practice” (det vill säga ”bästa internationella standard”). Istället har företaget stört laxarnas fortplantning genom att lägga pipelines i floder och åar innan fiskarna lekt. Nu har även en tidigare hemligstämplad rapport från forskare på universitetet i Birmingham visat att Sakhalin Energy i motsats till ”bästa internationella standard” haft mycket svag vetenskaplig grund för sin konstruktion. Detsamma gäller för installationen av plattformen intill den enda plats man känner till att den västra gråvalen letar efter föda.

Företaget valde att installera plattformen mitt framför nosen på den starkt utrotningshotade västra gråvalen. Balansen mellan hållbar utveckling och ekonomisk vinning slog ännu en gång över mot ekonomisk vinning. Så lätt kan det inte få vara. De nordiska företagens kontrakt med Sakhalin Energy uppgår till mer än fyra miljarder kronor. Till exempel drar ABB en fiberoptisk kabel längs hela rörledningen. Men inget av de företag som Swedwatch frågat har ställt några miljö- eller sociala krav. Nu kräver Swedwatch, Svenska Naturskyddföreningen och Miljöförbundet Jordens Vänner att de ska ändra på det.

Kristina Bjurling
Swedwatch
www.swedwatch.org

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.