måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Swedwatch sågar svenska klimatfonder

Publicerad: 1 november 2012, 04:00

Svenska skattemiljoner placeras i fonder med dåliga projekt och osäker klimatnytta, visar en ny rapport från organisationen Swedwatch.

Ämnen i artikeln:

CdmSwedwatch

En tredjedel av den svenska klimatpolitiken bygger på köp av krediter som finansierar utsläppsminskningar i andra länder. Det är en av få miljöposter som ökar i höstbudgeten.

Så här långt har
600 miljoner kronor placerats i sex multilaterala fonder som förvaltas av storbanker.

Men systemet dras med
stora brister, menar organisationen Swedwatch, som granskat svenska köp av utsläppskrediter genom FN:s mekanism för ren utveckling, clean development mechanism (cdm).

– De här fondfinansierade projekten
finns mest i asiatiska tillväxtekonomier, i länder där projekten möjligen skulle ha genomförts även utan cdm-status. Utsläppskrediter från sådana projekt är delvis bortkastade skattepengar och bidrar inte till det svenska målet att minska utsläppen av växthusgaser,säger Maria Cosnier, på Swedwatch.

Kontrollen av fondprojektens
klimatnytta är enligt Maria Cosnier alldeles för svag. Det går inte att överlåta kontroll och ansvar till Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken. Då är det bättre att satsa på bilaterala projekt i de fattigaste länderna, projekt som är lättare att kontrollera och utvärdera, menar hon.

"Så reagerar politikerna på Swedwatch kritik" Läs hela artikeln i nya numret av Miljöaktuellt som finns i kiosk och pdf-shopen den 6 november."

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev