måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Swedwatch: ”Svenska företag tar inte sitt riskansvar i Sydafrika”

Publicerad: 29 oktober 2013, 11:49

Scania, Volvo, Atlas Copco och Sandvik har enligt Swedwatch alla ett ansvar för att identifiera risker för negativ påverkan på mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln:

SwedwatchCsrEkologisk hållbarhetHållbara städer

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En ny rapport från Swedwatch visar på brister i svenska företags riskhantering i Sydafrikas platinaindustri. I rapporten framstår det att svenska storföretag inte redovisar hur de hanterar allvarliga risker för människor och miljö som påverkas av platinautvinningen. Detta trots att bolagen ifråga, Scania, Volvo, Atlas Copco och Sandvik alla är antingen kunder eller leverantörer till gruvnäringen i Sydafrika.

Kritiken i Swedwatch rapport gäller just bolagens rapportering av den riskhantering företagen gör. Bolagen själva skyller på att det handlar om affärshemligheter. Gunilla Hallonsten är policychef vid Svenska kyrkan som varit med och tagit fram rapporten med Swedwatch.
– Företagen behöver bli bättre på att kommunicera sitt arbete utåt, säger hon och menar att hanteringen av riskerna bör kommuniceras externt så att intressenter kan se om företage hanterat riskerna på ett tillräckligt adekvat sätt.

Ladda ner rapporten här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev