Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Swentec stänger butiken

Publicerad: 3 november 2010, 12:47

Sveriges miljöteknikråd, Swentec, upphör vid årsskiftet. Men vad händer sedan?


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Vid årsskiftet upphör Swentecs uppdrag, meddelar organisationen. 29 november överlämnas Swentecs slutbetänkande till statssekreterare Daniel Johansson på Rosenbad.

Swentecs uppdrag från regeringen har varit att ”utveckla en övergripande och effektiv struktur som stärker svensk miljöteknik”, enligt organisationen. Målet har varit att förmedla kunskap om miljötekniksektorn, att lyfta fram goda exempel och att verka för en ökad samverkan på området. 2009 överlämnades bland annat Handlingsplan för svensk miljöteknik till regeringen.

Swentec som haft sitt kansli i Göteborg bildades 2005 inom ramen för Nutek, nuvarande Tillväxtverket. 2008 flyttades Swentec organisatoriskt från Nutek till att bli en delegation under Näringsdepatementet.

Men nu är det alltså slut. Frågan är vad som händer efter årsskiftet?

– Regeringen har föreslagit att 100 miljoner kronor per år ska satsas under åren 2011-2014 i en ny miljötekniksatsning som bland annat ska omfatta en ny bred nationell miljöteknikstrategi. Det handlar om satsningar på såväl forskning och innovation som småföretagsutveckling och särskilda åtgärder för främjande av miljöteknikexport, säger Berit Gullbransson, verksamhetschef på Swentec, Sveriges miljöteknikråd.

Vad tycker Swentec är viktigast i det framtida arbetet?

– Vi anser att det behövs samverkan på alla nivåer i systemet. Det är väldigt viktigt. Sen har vi Handlingsplan för svensk miljöteknik, som vi överlämnade till regeringen i vintras. I den har vi listat 82 åtgärdsförslag som fortfarande behöver realiseras och följas upp, säger Berit Gullbransson.

Hur arbetet ska organiseras har inte kommunicerats.

Med anledning av beskedet vill Teknik360 påminna om att det är hög tid att anmäla sig till Greentech Day 25 november där såväl Swentec som Tillväxtverket och Daniel Johansson, Maud Olofssons statssekreterare finns på plats bland många andra. Greentech Day arrangeras i samarbete med Energimyndigheten och Tillväxtverket.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.