Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sydd för skakande upplevelser

Publicerad: 31 Mars 2009, 12:43

En jacka fodrad med små vibratorer ska öka närvarokänslan när du tittar på film – detta genom att ge dig stora skälvan när huvudpersonen råkar ut för något otäckt. Konceptplagget har tagits fram av forskare på elektronikjätten Philips.


Forskarna på holländska elektronikjätten Philips har tagit fram en prototypjacka med en uppsättning inbyggda vibratorer som ska ge förhöjd inlevelse när du tittar på film.

– Många inser inte hur känsliga vi är för beröring, men det är det första sinne som fostret utvecklar i magen, säger Paul Lemmens på Philips utvecklingsavdelning, till nyhetstjänsten IEEE Spectrum.

Jackan är utrustad med 64 separata vibratorer som är utspridda över armar och överkropp och styrs av 16 mikroprocessorer. Utvecklarna medger dock att vibratorerna inte är kraftfulla nog för att förmedla känslan av att man tar emot sparkar och slag. Tanken är istället att de ska förmedla de känslomässiga reaktioner som huvudpersonen i filmen genomgår. Genom pulserande rörelser i jackan kan man exempelvis få känslan av förhöjd puls i spännande partier av filmen.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.