måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sydkorea satsar på smart elnät

Publicerad: 11 december 2012, 13:15

Sydkorea har dragit igång ett stort praktiskt projekt för att testa ett smart elnät. Inom 20 år hoppas man att hela landet ska va anslutet.

Ämnen i artikeln:

EnergieffektiviseringFörnybar Energi

På ön Jeju utanför Sydkoreas sydkust har man kopplat ihop 3000 hushåll i ett smart elnät, där forskare och företag kan testa olika tekniker. Målet är att etablera landet på den förhoppningsvis växande världsmarknaden, skriver Sverigesradio.se.

Under testfasen försöker man att styra när folk använder el, bland annat genom att skicka ut timpriser till hemmets elapparater, så att de inte går igång i onödan när efterfrågan är som störst. Med smarta inställningar kan man till exempel se till så att luftkonditioneringen minskar och TV:n går ner i ljusstyrka och färg när elen är som dyrast. En datacentral samlar ständigt information från alla hushållens apparater.

Foto: Nuri Telecom

– Vi får en bild av vad alla håller på med hemma, vilket innebär ett integritetsproblem som vi måste lösa, säger Soyun Lee på Korea Smart Grid Institute till Sveriges Radio.

Integritetsproblemet uppvägs dock i alla fall till viss del av betydligt billigare el. Lantbrukaren Young Suk Lee har till exempel minskat sin elräkning med tre fjärdedelar, mycket tack vare solpaneler på taket som ger en hel del gratis förnybar energi.

I försöken ingår också elbilar, som inte bara erbjuder gröna transporter – batterierna kan även fungera som energikälla till huset när nätet har hög belastning.

Inom 20 år hoppas Sydkorea att hela landet ska vara anslutet till ett smart elnät.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev