onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sydostasiatiska länder sätter stopp för import av skräp

Publicerad: 17 oktober 2018, 12:51

Sedan Kina stoppade all import av plastskräp i januari i år har importen av avfall till andra länder i Sydostasien ökat. Det har lett till att flera länder i regionen beslutat att minska, eller helt förbjuda, importen av plast och teknikavfall.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Enligt Reuters kommer Thailand att förbjuda importen av 432 typer av elektronikavfall inom sex månader. Från och med år 2021 kommer man även att förbjuda importen av plastskräp och redan nu har man dragit in på antalet licenser till företag som importerar och hanterar skräp.

Beslutet att sätta stopp för importen av skräp kommer efter påtryckningar från allmänheten. I juni i år påträffades en död grindval med stora mängder plast i magen på en thailändsk strand. Uppgifter om att anläggningar som återvinner elektroniskt avfall, som kan innehålla gifter, använder sig av underbetalda migrantarbetare från Myanmar och Kambodja har också lett till oro bland den thailändska befolkningen och flera polisrazzior har genomförts i hamnar och på återvinningsanläggningar.

Även Vietnam och Malaysia minskar importen av plastavfall. I juli meddelade Vietnams regering att man skulle sluta ge ut licenser till företag som importerar papper, plast, metall och annat avfall. Nyligen kom Vietnams centralbank med en uppmaning till andra banker om att inte låna ut pengar till projekt som skadar miljön. Banken uppmanade också bankvärlden att skapa strategier för miljöriskhantering senaste år 2025. I somras meddelade Malaysia att man skulle dra in importtillståndet för 114 fabriker som hanterar plastavfall efter att lokalbefolkningen klagat på ökad nedskräpning. Det rapporterar Financial Times.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev