Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Syftet inte att tjäna pengar utan att spara energi”

Publicerad: 1 oktober 2015, 14:34

Boverkets rapport om individuell energimätning kritiseras nu hårt av branschen. Aktörerna skickar även med en uppmaning till regeringen som ska besluta i frågan: fokusera på att spara energi – inte pengar.


Svensk Förening för Förbrukningsmätning av Energi, SFFE, är djupt kritiska till Boverkets rapport om individuell energimätning som Miljöaktuellt skrev om nyligen.

SFFE:s ordförande Joakim Pålsson menar att Boverkets simuleringar, som ligger till grund för slutsatsen att individuell energimätning inte är kostnadseffektivt, överskattar kostnaden för installering med minst det dubbla mot vad branschen anser att det kostar. Han menar därför att slutsatsen som Boverket landar i kan vara felaktig.

Även när Boverket släppte sin första delrapport som gällde individuell energimätning i ny- och ombyggnad höjde SFFE rösten och menade att kostnaden hade överskattats tiofaldigt.

Joakim Pålsson anser också att rapportens slutsatser endast ska vara en del av underlaget i regeringens bedömning om hur den ska gå vidare för att leva upp till den nya lagen om energimätning.
– Uppdraget som Boverket fått är smalt men Boverket är inte rätt instans för att bortse från kostnader och se till miljömässiga vinster. Det viktiga nu är att till större del väga in syftet med energieffektiviseringsdirektivet som inte handlar om att spara eller tjäna pengar utan om att att sänka energiförbrukningen. I vissa fall är det förenligt med att spara pengar och i andra fall kan det innebära en kostnad. Någonstans har ju miljön ett pris, säger han till Miljöaktuellt.

En av de som däremot välkomnar beskedet från Boverket är Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo, som menar att man nu kan fortsätta med energieffektiviseringsåtgärder som gynnar hela fastigheten, som isolering och fönsterbyten.Och Helen Aristondo Magnusson, energicontroller på Eskilstuna Kommunfastigheter, menar att en stor del av beståndet tillhör miljonprogramsområdet, där åtgärder på klimatskalet ger betydligt mer än individuell energimätning.

Läs Sabos kommentar här.

Läs SFFE:s tidigare remissvar på den första delrapporten från Boverket.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.