Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Symboler som kommer

Publicerad: 7 november 2008, 08:33

Ett nytt symbolregn är över oss. 2009 kommer FNs nya varningssymboler GHS.


All världens producentländer använder olika uppsättningar symboler. USA har en uppsättning, Europa en annan, Japan en tredje osv.

Det var u-länderna, som inte har några egna regler, som slog larm till FN allra först, och sade ungefär ”Vi får in så förfärligt många symboler från hela världen så vi kan inte hålla reda på dem” varvid FN beslutade om en gemensam standard. Det blev GHS: Globalt Harmoniserat System, ett globalt harmoniserat märkningssystem som ska gälla hela världen och både vid överlåtelse och hantering.

När EU inför systemet nästa år i form av en förordning, har de hittat på en ny beteckning: CLP (Classification, Labeling, Packaging). Naturligtvis kommer GHS och CLP inte att överensstämma helt och hållet, varför skulle de det?

Den här symbolen betyder att ämnet är skadligt.

Inom ett år kan gemene man förvänta sig en helt ny flora av varningsmärken och Biohazard kommer att se ut så här istället.

Faktum är att alla de orange, kvadratiska symbolerna, enligt nedan, försvinner.

och ersätts av följande, som dessutom kan grupperas i olika grupper på förpackningen.

Men de orange romberna på alla farliga transporter då? Med obegripliga sifferkoder. Avdelningen transporter kom tyvärr inte med i uppgörelsen. Det kommer senare.

Preliminär tidplan

Målsättningen är att Europarådet och EU-parlamentet ska bli överens om förordningen så att den kan antas under hösten och träda i kraft till årsskiftet 2008/2009. Rena ämnen ska klassificeras och märkas under tiden 2009-01-01 – 2010-12-01 medan blandningar ska klassificeras under tiden 2010-12-01 – 2015-06-01.

Udda, fast vanlig, fågel

Den här öppna burken hittar man på varje schampooflaska och tandkrämstub. Dess betydelse är dock fördold. En koll med Miljö- och Kemikonsult AB i Stockholm visar att den är en del av Kosmetikdirektivet och anger hållbarhetstiden efter förpackningens öppnande i månader.

Som vanligt, när allt för många byråkrater är med och ska besluta om något, blir det så komplicerat att gemene man inte kan hänga med bland klassificering, skyddsangivelser, avhjälpande åtgärder, cancerkategorier, specific target organ toxicity och faroangivelser. Vill du gräva ned dig, så ta en titt på: http://miljo-kemikonsult.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev