Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Syntetisk hamburgare snart verklighet

Publicerad: 20 Februari 2012, 10:03

Holländsk forskargrupp vill lösa framtidens köttkris med en miljonburgare.


Forskarna har odlat fram hundratals köttbitar med en halv tummes storlek, fast med bara en halv millimeters tjocklek. Till oktober hoppas forskarna ha kunnat odla fram tillräckligt för en hamburgare. En väldigt dyr hamburgare, för projektet har hittills kostat 250 000 euro, rapporterar Ekot.

Förespråkarna säger att odlat kött kan vara ett mer miljövänligt alternativ till dagens miljöbelastande köttproduktion.
‒ Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger Mark Post, professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht i Nederländerna, till Ekot.

Han är en av de forskare som odlat fram dessa små köttbitar. Om någon månad har de utvecklat sin teknik så de kan få fram tillräckligt till en köttbulle, men ännu vet de inte hur syntetköttet reagerar i stekpannan. Färgen ska också förbättras, som just nu är vitrosa eller gulrosa i brist på blodkärl. Mark Post gissar att det kanske tar 10-20 år innan tekniken kommer att kunna användas kommersiellt, skriver Ekot.

För att utveckla tekniken krävs intresse och pengar. Graden av storskalighet på odlingen kommer att avgöra hur miljövänlig produktionen blir, men djuren konsumerar mer energi än vad som slutligen återfinns på våra tallrikar. Även om det är komuskler som de holländska forskarna odlat fram, så skulle det gå lika bra att odla kycklig, lamm, vilt eller fisk, säger Mark Post till Ekot.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.