Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Syre läcker från jorden

Publicerad: 16 December 2008, 07:09

Jorden läcker. Varje år strömmar flera tusen ton av jordens atmosfär långt ut i rymden, visar studie från svensk-amerikanskt forskarlag.


Det är jordens så kallade polarvindar som står bakom läckaget. Dessa mycket uttunnade vindar av väte och syre blåser oförminskad till mycket hög höjd. Det står nu klart att partiklarna går förlorade från jorden. Mätningarna med de europeiska Clustersatelliterna, fyra satelliter i formation som har varit i omloppsbana runt jorden sedan år 2000, har lyckats följa partiklarna till höjder nästan tio gånger jordens diameter.

– Vi behöver inte vara oroliga för vår överlevnad, eftersom polarvinden inte utgör något hot mot jordens atmosfär, kommenterar doktoranden Erik Engwall vid Uppsala universitet och Institutet för rymdfysik som har lett studien.

– Att förstå hur jordens atmosfär utvecklas är viktigt för att få mer kunskap om atmosfärer som är gynnsamma för liv.

Sedan tidigare har man vetat att jordatmosfären läcker vid polerna. Men det har varit oklart om vätet och syret återvänt till jorden eller inte. Uppsalaforskarnas mätningar visar nu att de går förlorade.

Upptäckten är egentligen resultatet av en felsökning. Forskarna försökte förstå varför mätinstrumenten som de byggt till Clustersatelliterna gav oriktiga resultat i rymden ovanför jordens poler.

– Där vi väntade oss att hitta svaga elektriska fält såg vi till vår förvåning alldeles för starka fält i en riktning som helt enkelt är omöjlig, förklarar Anders Eriksson, som ansvarar för driften av instrumentet.

Med hjälp av datorsimuleringar kom de fram till att mätningarnas besynnerliga resultat berodde på att satelliterna befann sig i en vind av elektriskt laddade partiklar som strömmar ut från jordens polarområden.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.