Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

T-centralen tar vara på resenärernas kroppsvärme

Publicerad: 18 Januari 2011, 12:34

Pendlar du via Stockholms centralstation? Då bidrar du, tillsammans med dina medresenärer, till att sänka Kungsbrohusets energianvändning.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Fastighetsbolaget Jernhusen, som äger både centralstationen och närliggande Kungsbrohuset, har kommit på en metod för att utnyttja den överskottsenergi som 250 000 daliga resenärer genererar när de rör sig inne på stationen.

Värmeväxlare i centralstationens ventilationssystem konverterar överskottsvärmen till varmt vatten, som sedan pumpas tvärs över gatan för att värma kontorsbyggnaden Kungsbrohuset. En miljövänlig lösning som dessutom sänker kontorshusets energikostnader med 25 procent, skriver BBC News.

– Det här är en gammal teknik som används på ett nytt sätt. Den enda skillnaden här är att vi flyttar energi mellan två olika byggnader, säger Klas Johansson, miljökoordinator på Jernhusen och en av systemets skapare.

Och det hela påverkar inte temperaturen inne på centralstationen, eftersom det enbart är spillvärme som utnyttjas. Ytterligare en anledning till att välja tåg eller tunnelbana med andra ord!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.