tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ta bort deklarationens reseavdrag!”

Publicerad: 10 maj 2017, 05:25

DEBATT Reseavdraget används till största delen av höginkomsttagare i storstadsregioner och det fuskas omfattande med avdraget. Därför bör det tas bort omgående, skriver Karl Gustavsson och Jūra Miniotaitė från Liberala ungdomsförbundet.


Nyligen gick tiden ut för att skicka in deklarationen till Skatteverket, och runtom i landet har det räknats på hur mycket skatt som ska betalas och vilka avdrag som går att göra. Bland de största avdragen är det som finns för att underlätta för personer att kunna bo på landsbygden, men ha ett jobb på annan ort – det så kallade reseavdraget.

I en rapport från konsultbolaget WSP, som Energimyndigheten har beställt, kan man läsa hur reseavdraget egentligen används. Varje år görs reseavdrag på omkring 15 miljarder kronor. Den största delen av dessa pengar går dock inte till personer i glesbygden som saknar kollektivtrafik, utan till höginkomsttagare kring storstadsregionerna. Rapporten visar att de med högre löner i allmänhet gör större avdrag än de med lägre löner. Hela 60 procent av avdragen går till regionerna kring storstäderna. Endast 15 procent går till länen i Norrland. Dessutom gör män både fler och större avdrag än kvinnor. 57 procent går till män och deras avdrag är i genomsnitt 23 procent större än kvinnornas.

I rapporten redovisas tydligt att reseavdragen gör det mer fördelaktigt att ta egen bil till och från jobbet än att åka kollektivt, vilket bidrar till ökade koldioxidutsläpp. Om hela reseavdragssystemet togs bort skulle till exempel koldioxidutsläppen från arbetsresor i Mälardalen minska med 16 procent. Om avdraget i stället hade baserats på avståndet till jobbet skulle utsläppen minska med sju procent. Hela 85 procent av de som utnyttjade avdraget gjorde det för resor där de var ensamma i bilen.

Reseavdraget är konstruerat så att det är svårt för Skatteverket att kontrollera om avdraget är giltigt. Avdraget baseras på hur mycket tid man sparar genom att ta bilen till jobbet, i stället för exempelvis hur långt man har till jobbet. Avståndsbaserat avdrag hade varit mycket mer lättkontrollerat. Skatteverket genomförde år 2003 en undersökning där det visade sig att nästan hälften av reseavdragen var skattefusk: Det är så lätt att komma undan med fusk att nästan hälften av alla som får avdraget är fuskare.

Vi har alltså en avdragsrätt i ett system som är utsatt för en omfattande mängd svårkontrollerat fusk, utnyttjas främst av höginkomsttagare och män samt är direkt miljöskadligt. Att reseavdraget fortfarande finns kvar är med dessa fakta ett mysterium. Den sunda utvecklingen för ett sådant system är avveckling.

Jūra Miniotaitė, miljöpolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet
Karl Gustavsson, Liberala ungdomsförbundet Väst

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev