Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ta stöd i miljömålen i Agenda 2030-arbetet”

Publicerad: 27 juni 2017, 07:17

Sveriges miljömål ger ett djup på miljöområdet som saknas i de Globala målen för hållbar utveckling. Att knyta ihop de Globala målen med Sveriges miljömål blir därför nödvändigt för säkra fortsatt kvalitet och bredd i miljöarbetet. Det menar Sveriges nationella miljömålssamordnare för näringslivet, Annika Helker Lundström, när hon nu avslutar sitt uppdrag.


De svenska miljömålen är unika med sin tydlighet, bredd och konkretion. Ett systematiskt arbete mot målen innebär att relevanta miljöaspekter fångas upp och att fokus kan läggas på rätt åtgärder. När de Globala målen nu ska genomföras i Sverige är det viktigt att miljömålen inte tappas bort – tvärtom bör erfarenheter av det svenska miljömålssystemet spridas till andra länder för att stärka det globala miljöarbetet och där är inte minst företagen en viktig länk.

En av styrkorna med de Globala målen är att de täcker de tre dimensionerna av hållbarhet; den ekologiska, den sociala och den ekonomiska. Målformuleringarna gör det enklare för företagen att visa hur deras affärsidé, produkter och tjänster bidrar till en hållbar utveckling. Men när det gäller den ekologiska dimensionen saknar ofta de globala målen den konkretion som de svenska miljömålen bidrar med. Ett exempel är kemikalieområdet där det i de globala målen saknas en tydlig inriktning och så gott som ingen vägledning. Det svenska miljömålet Giftfri miljö däremot slår fast vilka ämnen som ska fasas ut och vilka som ska begränsas. Det ger kunskap som kan användas för att påverka leverantörer och skapa dominoeffekter i hela samhället, även utanför Sveriges gränser.

Näringslivet är motorn i ekonomin och företagens engagemang är helt nödvändigt för att nå de miljömål som Sveriges riksdag beslutade om redan 1999. Det nätverk med 36 företag som jag arbetat med visar att det finns djup kunskap, bred erfarenhet och en genuin vilja att bidra till miljömålen och till att utveckla målsystemet ytterligare så att det tillsammans med de Globala målen blir affärdrivande.

Företag som utgår från de nationella miljömålen i sitt arbete vittnar om hur de skapar en struktur och tydlighet som driver miljöarbetet framåt. Samtidigt är miljömålen en strategiskt viktig del av företagens omvärldsanalys, de ger kunskap om kommande politik och kan stärka dialogen med politiker och myndigheter eftersom man talar i samma termer.

När jag nu avslutar mitt uppdrag som nationell miljömålssamordnare för näringslivet vill jag göra det med en uppmaning till regeringen och till mina kollegor i Naturvårdsverket och Agenda 2030-sekretariatet: Utnyttja kraften som finns i näringslivet för att stärka miljömålen. Målsystemen bör kopplas ihop med hjälp av gemensamma nationella delmål som är uppföljningsbara och tidsatta och formulerade så att de är relevanta även för företag. Företagsnätverket bör utnyttjas när nyckeltal ska läggas fast, former för utveckling och uppföljning ska utformas och praxis ska sättas.

Naturvårdsverket bör få i uppdrag att arbeta vidare med förebilder inom näringslivet som kan bidra med ett affärsmässigt perspektiv på miljöarbetet. För att öka engagemanget bland fler företag, bör Naturvårdsverket, i samarbete med företagen, se över hur miljömålen kan utvecklas så att de blir drivande för företagens affärer, göra en bedömning av vilka mål som är mest väsentliga för olika branscher och utveckla särskilda företagsindikatorer för miljömålen.

De Globala målen har fått stort genomslag i näringslivet, bland annat genom omfattande kommunikation kring målen och en tydlig politisk prioritering. Nu behöver även de nationella miljömålen ges samma prioritet. Genom att integrera målsystemen med varandra kan vi behålla det nödvändiga djupet i miljöarbetet samtidigt som vi får bredd i hållbarhetsarbetet. Och genom att tydligt involvera näringslivet kan kunskap från det svenska miljömålssystemet spridas till andra länder genom leverantörskedjor och globala verksamheter.

Annika Helker Lundström
Nationell miljömålssamordnare för näringslivet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.