Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ta tillfället i akt och agera för miljön, Bulgarien”

Publicerad: 8 januari 2018, 06:52

DEBATT Sedan årsskiftet är har Bulgarien tagit över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Det finns anledning att oroa sig över Bulgariens ambitioner på klimat- och energiområdet, vilket är olyckligt eftersom våren bland annat innehåller förhandlingar om EU:s nya direktiv för förnyelsebart, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C).


Sedan den 1 januari har Bulgarien, för första gången någonsin, ordförandeskapet i EU:s ministerråd och under ett halvår kommer landet därmed leda medlemsstaternas arbete i EU. Både på grund av deras egen inrikespolitik på området samt deras listade prioriteringar för deras ordförandeskap så finns det anledning att oroa sig över ambitionerna på miljöområdet. Därför vill jag uppmana Bulgarien att ta tillfället i akt och agera för miljön.

Sedan Bulgarien gick med i EU 2007 har det inneburit många fördelar. Tillgången till den inre marknaden och den fria rörligheten av människor har gett nya möjligheter och förutsättningar för människorna och företagen i landet och BNP har ökat från 28,7 miljarder euro till över 45 miljarder euro per år. Jag är glad över den snabba utveckling vi har sett på flera vitala områden och jag är övertygad om att EU har spelat en viktig roll.

Men när det gäller landets arbete att ställa om till ett hållbart samhälle har det inte gått lika fort.

Under den sista halvan av 2017 så har Estland, som suttit på ordförandeskapet i ministerrådet, visat på starkt ledarskap i frågor gällande klimat och miljö. Ny klimatlagstiftning i form av beslut om handeln med utsläppsrätter (ETS), hur man ska mäta upptag av koldioxid i olika marktyper (LULUCF) och fastställande av de nationella utsläppsminskningsmålen (ESR). När vi nu har gått in i 2018 och Bulgarien har tagit över facklan så finns det anledning att oroa sig över ambitionerna på klimat- och energiområdet. Både på grund av Bulgariens egen inrikespolitik på området och i listan på deras prioriteringar för ordförandeskapet. Det finns skrämmande lite som är nämnt kring miljö, klimat och energi.

Detta kan tolkas som att medlemsstaternas ambitioner på klimat och energiområdet kommer minska ännu mer under det kommande halvåret, vilket vore högst olyckligt.

Under våren ska bland annat EU:s nya direktiv för förnyelsebart förhandlas där vi i Europaparlamentet kommer arbeta för starkt höjda ambitioner på andelen förnybart. Det är av yttersta vikt för både klimatet och europeisk konkurrenskraft på energimarknaden att en överenskommelse blir av så snart som möjligt.

Min uppmaning till den bulgariska regeringen är att inte sakta ner tempot eller minska ambitionerna vad gäller miljö, energi och klimat. Trots att dessa frågor är i princip obefintliga i den politiska debatten i Bulgarien så är det några av de absolut viktigaste på den europeiska arenan just nu. Ordförandeskapet måste sättas över inrikespolitisk opportunism. Oavsett vad så kommer jag och många av mina kollegor i Europaparlamentet fortsätta kämpa för Romernas rättigheter och ett EU med höga klimatambitioner. Nu är det upp till bevis att Bulgarien gör samma även i ministerrådet.

Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.