Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tabbarna som kvaddar havskraftprojektet

Publicerad: 15 september 2009, 14:42

En kabel saknas, en båt blir liggande. Det ska inte mycket till för att det havsbaserade vindkraftsprojektet ska bli en ekonomisk katastrof.


Försenade leveranser till projekterade vindkraftsparker till havs kan snabbt göra projekten olönsamma. Planering är därför en het potatis under konferensen European Offshore Wind 2009 som hålls i Stockholm, skriver Processnet.se.

Att få vindkraftparker på kanske 100 turbiner på plats kräver en omfattande samordning av resurserna. Allt som rör själva vindkraftverken till fundamenten till havs måste vara planerat för att kalkylerna ska hålla.

– Om en kabel saknas kan det försena hela projektet. Vi har inte råd att ha personal som går och väntar för att sätta igång nästa steg, sa Christina Grumstrup Soerensen, som har arbetat med Dong Energys projekt Horns Rev 2, världens hittills största vindkraftpark till havs, under konferensen, enligt Processnet.se.

Andra aspekter är att inblandade fartyg måste användas effektivt.

– Båten är det dyraste, därför måste den gå hela tiden, sa Rasmus Lind på Siemens Windpower, till Processnet.se.

Med ökande antal vindkraftsparker till havs ökar vikten av att lära sig av redan gjorda misstag, menade Bernard Van Hemert på Evelop, ett företag inblandat i de belgiska projekten Princess Amalia och Belwind.

– Som industri måste vi lära oss av våra misstag om vi ska utvecklas, sa Bernard Van Hemert, enligt Processnet.se.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.