Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tågkaos stoppade klimatkommunernas delegation

Publicerad: 1 december 2010, 09:40

Gårdagens tågkaos stoppade klimatkommunernas uppvaktning av miljöminister Andreas Carlgren. De flesta representanter nådde aldrig fram till mötet i Stockholm.


Klimatkommunerna är en förening som jobbar för att minska lokala utsläpp av växthusgaser – deras mål är ofta högre satte än de nationella målen. De 23 kommunerna kan göra mycket på egen hand men behöver hjälp från statsmakterna att minska utsläppen inte minst från transportsektorn.

Under tisdagen skulle representanter från hela landet träffa miljöminister Andreas Carlgren – men de flesta kom aldrig fram till regeringskansliet i Stockholm. Många i delegationen fastnade i tågtrafikkaoset. Bland dem ordförande Lars Bergwall, kanslichefen Håkan Samuelsson och representanten från Malmö.

– Det är jättetråkigt att det blev så här. Bara tre representanter nådde hela vägen fram. Men de kunde i alla fall framföra våra åsikter, säger Håkan Samuelsson, samordnare på Klimatkommunernas kansli.

De tre representanterna som tog sig ända fram – från Östersund, Uppsala och Stockholm – hade med sig en lista med förslag som regering och riksdag kan hjälpa kommunerna med. Högst upp på listan står ekonomiskt stöd till kommuner som vill satsa på produktion av biogas för fordon och att återinföra etableringsstödet till biogasmackar.

Klimatkommunerna kräver också ett besked om fortsatt förmånsvärde för miljöbilar. I de förhandsbesked som finns baseras förmånsvärdet på teknik och inte på utsläpp. Det är något föreningen inte gillar. Bäst vore enligt dem ett teknikneutralt förmånsvärde som utgår från bilens faktiska utsläpp av fossil koldioxid.

Med på önskelisten finns också ett förslag om att starta ett system för frivillig utsläppshandel mellan städer. Detta skulle enligt Lars Bergwall kunna införas mellan vänorter. I Sverige finns kommuner som vill utsläppskompensera och en befintlig struktur med vänorter.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.