Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Takten i artutrotningen kan vara överskattad

Publicerad: 23 Maj 2011, 08:39

Utrotningen av arter går fort – men kanske inte så fort som forskare hittills har trott, rapporterar New Scientist.


En allmänt spridd uppskattning är att antalet arter kommer att minska med mellan 18 och 35 procent till år 2050. Men denna uträkning håller inte, menar forskarna Stephen Hubell och Fangliang He vid university of California.

De pekar på ett fel i uträkningen som kan ha lett till att den faktiska siffran i själva verket bara är hälften så stor, skriver New Scientist.

Det är en svår uppgift att uppskatta takten i artutrotningen – med dussintals nya arter som upptäcks varje år. Istället använder sig forskare av en matematisk modell som utgår från förlusten av växternas och djurens livsmiljöer.

Men enligt Hubell och He har biologerna gjort fel antaganden om hur snabbt arterna försvinner med sina livsmiljöer. De har plockat fram en egen modell med skogsdata och uppgifter om fåglar och kommit fram till en betydligt lägre fart i utrotningen.

”Som tumregel går det att dela traditionella uppskattningar med 2 eller 2,5 för att få fram rätt siffra” säger Fangliang He till New Scientist

Den internationella naturvårdsorganisationen IUCN säger i en kommentar att de inte använder sig av den kritiserade modellen – men också att felräkningen inte är så stor mot bakgrund av att takten i utrotningen är 100 eller 1000 gånger snabbare än naturligt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.