onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Tänker Sven-Erik Bucht fortsätta vara ett eko av Erlandsson?”

Publicerad: 23 februari 2016, 10:48

DEBATT Har landsbygdsministern och hela hans departement missat tio år av forskning och rapportering som pekar åt samma håll, att vi kraftigt behöver minska vår köttkonsumtion, skriver Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.


Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick med rätta stor kritik när han häromveckan inte ens kunde svara på om köttkonsumtionen hade ökat i Sverige och om det i så fall har haft negativa miljökonsekvenser. Och när ministern dessutom sa att han inte ville agera politiskt för minskad köttkonsumtion och därmed minskade utsläpp lät han tyvärr som en blek kopia av sin föregångare, centerpartisten Eskil Erlandsson.

En minister som inte tror att det vi äter har någon miljöpåverkan, som inte ens är medveten om köttexplosionen i Sverige och många andra länder. Det håller inte.

Jag föreslår att landsbygdsministern studerar följande rapporter.

FAO-rapporten ”Livestock´s Long Shadow” (pdf) (2006) konstaterar att den globala animalieindustrin står för 18 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Naturvårdsverkets rapport från i fjol, ”Hållbara konsumtionsmönster” (pdf), som särskilt pekar ut köttkonsumtionen som ett område med kraftigt växande utsläpp och som idag saknar styrmedel. Man konstaterar att kött- och mjölkkonsumtionen står för 75 procent av utsläppen från svenskarnas livsmedelskonsumtion trots att näringsintaget från animalierna är högst begränsat.

Sven-Erik Buchts egen expertmyndighet, Jordbruksverket, konstaterade i rapporten ”Hållbar köttkonsumtion. Vad är det? Hur når vi dit?” (pdf) (2013) att köttkonsumtionen måste minska av klimatskäl samt att det med en minskad köttkonsumtion också följer bättre möjligheter att förse hela jordens befolkning med föda. I rapporten ger myndigheten också konkreta förslag på hur köttkonsumtionen kan minska.

I rapporten ”Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön” (2015) pekar Havsmiljöinstitutet vid Göteborgs universitet på hur vår ökande köttkonsumtion förvärrar övergödningen av Östersjön och att åtgärder för en minskning av konsumtionen är brådskande.

Eller den senaste rapporten som SVT Nyheter har rapporterat om ”How can the EU targets be met”, där ett antal Göteborgsforskare argumenterar för att animaliekonsumtionens utsläpp kan minskas med tre fjärdedelar främst genom en minskad konsumtion av nötkött och mjölkprodukter för att vi i Sverige ska kunna nå internationella klimatmål.

Kan det verkligen vara så att Sven-Erik Bucht och hela hans departement har missat tio år av forskning och rapporterande som alla pekar åt samma håll; vi behöver kraftigt minska vår köttkonsumtion? Nej, jag tror inte det. Det är snarare så att Bucht är precis som sin föregångare Eskil Erlandsson rädd för att stöta sig med de tunga ekonomiska intressen som animalieindustrin utgör. Men nu får det vara slut på denna feghet. På samma sätt som alla är överens om att vi måste resa mindre med bil bör vi politiker också kunna slå fast att en allt större del av vårt näringsintag i framtiden får komma från vegetabilier och mindre från kött. Därför utmanar jag Sven-Erik Bucht i dag på en debatt i riksdagens kammare om köttkonsumtionen och dess utsläpp.

För två veckor sedan kunde Sven-Erik Bucht inte svara på dessa frågor. Jag hoppas att han i dag har bättre svar:

Har köttkonsumtionen ökat i Sverige?
Är en ökad svensk köttkonsumtion ett problem för miljön och klimatet?
Vilka åtgärder tänker i så fall ministern vidta för att minska köttkonsumtionen?

Jag, mitt parti och en snabbt växande opinion förväntar oss en minister som agerar – inte stoppar huvudet i sanden. Eller tänker Sven-Erik Bucht fortsätta vara ett eko av Eskil Erlandsson?

Jens Holm (V), miljöpolitisk talesperson

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev