Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tar flygande mattan till rymden

Publicerad: 12 Mars 2009, 09:51

Japanske astronauten Koichi Wakata ska snart skjutas upp i rymden för en vistelse på rymdstationen ISS. Med sig i bagaget har han en del udda experiment, som att provåka en flygande matta och använda ögondroppar i viktlöst tillstånd.


Japanske astronauten Koichi Wakata, som inom kort anländer till den internationella rymstationen ISS för en tremånadersvistelse, kommer inte att vara sysslolös ombord. Han har nämligen 16 olika udda uppdrag med sig i bagaget. Uppdragen har valts ut bland 1597 förslag som den japanska allmänheten har inkommit med enligt nyhetstjänsten Japan Today.

Koichi ska bland annat teståka en flygande matta, använda ögondroppar i viktlöst tillstånd, vika tvätt samt utföra armhävningar. Allt detta är sanktionerat av Jaxa, den japanska motsvarigheten till amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa, som också kommer att tillhandahålla videoupptagningar av aktiviteterna framöver.

Den 45-årige Koichi Wakata är för övrigt ingen gröngöling i rymdsammanhang. Den före detta trafikpiloten har varit med ombord på Nasas rymdfärja två gånger tidigare.

Jaxa meddelar samtidigt att de företag som behöver hjälp av en astronaut numera kan hyra hans tjänster, oavsett om det rör sig om vetenskapliga experiment i rymden eller bara reklamjippon. Timtaxan är 55 000 dollar, vilket med dagens kurs motsvarar cirka 475 000 kronor.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.