Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tar strid efter dricksvattenskandal

Publicerad: 18 November 2015, 06:50

Kallingeborna kräver ersättning för det förorenade vattnet som tros ha orsakats av brandsläckningsskum från flygflottiljen F17.

Foto: Wikimedia Commons https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/A_32A_Lansen_F17_Wing_Gateguard.jpg

Kallingeborna kräver skadestånd och är beredda att gå till domstol.


Ny Teknik berättar att 66 familjer hittills slutit upp bakom kravet på minst 50 000 kronor per person, som ska täcka hälsokontroller till följd av att dricksvattnet förgiftats med PFAS-ämnen,  poly- och perfluorerade alkylsubstanser, från brandsläckningsskum som användes på flygflottiljen F17.

Lever, sköldkörtel och ämnesomsättning misstänks kunna ta skada av ämnena om halterna är höga och Kallinge i Blekinge är den ort där högst halter av PFAS-ämnen uppmätts och förorenat dricksvattnet, vilket Miljöaktuellt uppmärksammade i fredags förra veckan.

Kallingeborna har nu bildat en PFAS-förening för att göra anspråk på både Försvarsmakten och det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö och Teknik.

– Det innebär en försämring av kroppen att ha förhöjda nivåer av perfluorerade ämnen i sin kropp, varför våra klienter åsamkats personskador. Dessa personskador har uppkommit till följd av en säkerhetsbrist i det av Ronneby Miljö och Teknik AB levererade vattnet, säger PFAS-föreningens advokater i ett pressmeddelande, som refereras av Ny Teknik, som uppger att om ingen överenskommelse i godo kan träffas är föreningen inställd på att gå vidare i en rättsprocess.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.