Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tar strid mot straffavgift

Publicerad: 3 juni 2003, 10:44

Ett litet företag i småländska Urshult har drabbats av en miljösanktionsavgift på 150 000 kronor. Nu tar Företagarombudsmannen strid för Amon AB som anses ha blivit straffat utan rättslig grund.


Företagarombudsmannen är en del av Den nya välfärden, en intresseorganisation för näringslivet. Målsättningen är att hjälpa småföretag i utsatta situationer, exempelvis när det gäller kontakter med myndigheter.

Provkört vaccumindunstare
När det gäller det aktuella fallet Amon AB fick bolaget i februari i år en miljösanktionsavgift på 150 000 kronor påförd av länsstyrelsen. Anledningen var att bolaget utan tillstånd skulle ha provkört en så kallad vacuumindunstare och i samband med detta ”renat förbrukat avfettningsbad”. Förbrukade avfettningsmedel betraktas som farligt avfall.

Företaget förnekar att man har använt vacuumindustaren på annat sätt än att den har provkörts en gång – och då endast med ofarligt sköljvatten. Företagarombudsmannen kritiserar länsstyrelsen för att beslutet om straffavgift bygger på lösa grunder. Om Miljöbalken innebär att man inte får testköra en vacuumindunstare med sköljvatten är lagen absurd och måste omedelbart avsakffas, säger Företagarombudsmannen.

Amon AB har fem anställda och arbetar med att rengöra nytillverkade kopparrör som ska användas på bland annat sjukhus.

Här hittar du Företagarombudsmannen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.