Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tätningsmassa läcker från Norra länken

Publicerad: 2 December 2008, 06:34

Tätningsmassa läcker från tunneln i Norra länken i Stockholm. Ofarlig, hävdar Vägverket.


Ett 15-tal meter ner i berggrunden pågår arbetet med att bygga Norra länkens tunnlar som ska leda trafik från Norrtull till Värtan. För att täta de sprickor som uppstår vid arbetet används en tätningsmassa av fingraderad cement, kallat Rheocem 650/650 SR.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har nu dessa tätningsmassa trängt upp till ytan i bäckar från Uggleviks-källan i Lill-Jansskogen.

För lite över tio år sedan rasade en skandal när det franska tätningsmedlet Rhoca-Gil användes i bygget av Hallansåstunneln, vilket visade sig vara giftigt och cancerogent. Men vid Vägverket menar man att Rheocem är helt ofarligt för människor, djur och växter.

– Att tätningsmassa trängt upp i bäckar vid Ugglevikskällan är olyckligt, men utgör absolut ingen fara för natur och djurliv. Det borde inte ha skett men injektering är hela tiden en balansgång, beroende på bergets kvalitet och hur stor mängd tätningsmassa som ska injekteras i borrhåll, säger Lena Backe, Vägverkets biträdande projektledare för Norra länken till DN.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.