Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tätortsnära skog hotas av jävig kommunpolitiker

Publicerad: 9 september 2010, 10:32

Då det avslöjades att ordföranden själv ägde den skog som hans beredning ville exploatera krävde många hans avgång. Men Harry Hedemark (Kd) vägrar.


Ämnen i artikeln:

PolitikSkog

Stadsdelen Vendelsö i Haninge kommun ska enligt politikernas önskemål förtätas och byggas ut. Det kommer oundvikligen att leda till att orörd natur kommer att bebyggas. För att kartlägga utbyggnaden tillsattes en beredning, som i sin tur föreslagit en rad åtgärder och områden lämpliga att exploatera.

Kritik har emellertid riktats mot kristdemokraten Harry Hedemark som är ordförande i den beredning som föreslagit utbyggnaden. Det har nämligen visat sig att Harry Hedemark själv äger cirka 400 000 kvm skog som enligt förslaget pekas ut som ett utvecklingsområde för bostäder. Skulle förslaget gå igenom fullmäktige, som ska rösta nu på måndag, kommer Harry Hedemark berikas ordentligt då värdet på hans mark mångdubblas.

Kritiken kommer både från några av beredningens egna medlemmar och krav på Harry Hedemarks avgång har framförts inom beredningen. De två  föreningarna "Villaägarna i Haninge-Tyresökretsen" samt "Vendelsö Fastighetsägarförening" har också framfört kritik i i en gemensam skrivelse till kommunens politiker där de kräver att beredningens förslag revideras. Också dessa föreningar kräver Harry Hedemarks avång. I skrivelsen låter man förstå att Harry Hedemark befinner sig i ett jävförhållande som är klart olämpligt. Harry Hedemark har emellertid beslutat sig för att sitta kvar som ordförande.

När Harry Hedemark fick reda på att media kontaktats i ärendet har han dessutom skickat ut ett brev till beredningens ledamöter och kallat vissa av dem för "Judas". Något som många tagit illa vid sig av.
– Han har visserligen en anknytning till en kyrka, så det kanske känns naturligt för honom att använda den typen av uttryck. Men jag tycker ändå inte att det är ett sätt man ska använda, säger Ulla Gisslar (S) som är ledamot i beredningen.

På måndag ska ärendet upp i fullmäktige. Ulla Gisslar säger att det då kommer att begäras en återremiss på ärendet. Då kan en ny beredning tillsättas och ärendet granskas på nytt.
– Förhoppningsvis blir det en återremiss. Då kan Harry Hedemark få möjlighet att i ordnade former kliva åt sidan. Han borde förstås insett redan från början att det här var olämpligt. Men det gjorde han tyvärr inte, säger Ulla Gisslar.

Harry Hedemark själv uppger till Miljöaktuellt att han inte har tid att kommentera frågan.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.