Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Teknik360 visar: Nätets galnaste ingenjörer

Publicerad: 27 februari 2009, 11:45

Teknik360 letar rätt på de galnaste teknikklippen på Youtube. #17: Jetpack på otippat bränsle


Jetpack har vi sett några stycken genom åren. De är grymma men lider av sin begränsade räckvidd – det går åt en del väteperoxid för att hålla piloten i luften, flygtiden brukar ligga på ungefär 30 sekunder.

Då dyker den här varianten upp. Jetlev använder vattenstrålar för att ge lyftkraft åt piloten. Det löser flera problem. Utrustningen väger bara 14 kilo, toppfarten är cirka 35 kilometer i timmen och drifttiden är 1,5 till 2 timmar. Med 35 kilometer i timmen hinner man med andra ord ganska långt – på vatten. För det är självfallet bara där Jetlev fungerar.

Det hela bygger på slangen från flygvästen som löper iväg till den lilla obemannade båten som också syns i bild. Ombord på båten finns en pump och en motor på 155 hästkrafter. Slangen är tio meter lång men maximal flyghöjd anges till 8,5 meter. Att köpa sig en Jetlev går förutsatt att du vill betala 99.000 euro. Vill du se mer, och även hitta någon enstaka bild på den tillhörande båten, besök www.jetlev-flyer.com.

Det ser kul ut och att misslyckas med flygturen är kanske mindre ödesdigert än med traditionell jetpack. Men klassikern är nog fortfarande mer imponerande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.