Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Teknikerjakten i Västerås funkar

Publicerad: 11 Mars 2009, 11:09

Kampanjen ”1000 jobb” i Västerås startade i december. Konceptet verkar fungera. – Vi tillsätter 90 jobb i månaden och lika mycket kommer in, säger Björn Nordén, projektledare för kampanjen.


Inom de flesta branscher är finanskrisen kännbar. Men inte för teknik- och it-företag i Västerås. Den 17 december drog kampanjen "1 000 jobb" igång, där målet är att tillsätta just 1 000 nya tekniktjänster.

Bakom satsningen står ett tjugotal företag, Västerås stad, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen i Västmanland. Samtliga har gått samman i föreningen Jobba i Västerås.

Enligt projektledaren Björn Nordén är anledningen till de många teknikjobben i kommunen att Västeråsföretagen ligger rätt i sina satsningar.

– Den här lågkonjunkturen har inte drabbat oss lika hög utsträckning som i andra delar i landet. Det beror på att företagen sysslar väldigt mycket med infrastruktur, el och energi, säger han.

Västerås jobbkampanj har pågått i snart tre månader och även om den inte har marknadsförts nämnvärt har den fått starkt genomslag i landet, enligt Björn Nordén.

Många konsultföretag har aviserat att de ska satsa större i kommunen, däribland HIQ och Enea, som ett direkt resultat av kampanjen.

– Det finns ingen risk för överetablering som det ser ut i dagsläget. Vi välkomnar alla företag, för det är brist på arbetskraft på ingenjörssidan.

Enligt Björn Nordén är de flesta tjänster it-relaterade, men av dessa 1 000 möjliga tjänster utgör rena it-tjänster mellan 10 och 15 procent.

Genom att besöka orter i Sverige som har drabbats av varselvågen hoppas Björn Nordén på att kunna värva kompetens till Västerås. Han har bland annat besökt Olofström, Karlshamn, Ronneby, Göteborg, Sala och Stockholm.

De som överväger att flytta till kommunen eller som är uppe för att träffa presumtiva arbetsgivare erbjuds möjligheten till provboende.

Hur länge kommer kampanjen att pågå?
– Så länge det finns behov av arbetskraft. Vi har precis lika mycket tjänster kvar att tillsätta som vi hade innan vi drog i gång kampanjen. Vi tillsätter 90 jobb i månaden och lika mycket kommer in varje månad.

Den här nyheten har tidigare publicerats på IT24.se.

Nelly Visanji

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.