Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Teknikföretagen: ”Botten ännu inte nådd”

Publicerad: 6 Mars 2009, 08:08

Situationen för den svenska industrin blir allt mer dyster, framhåller Teknikföretagen i en svårmodig rapport.


Årets första kvartal blir en melodi i moll. Teknikföretagens senaste rapport visar på omfattade försämring för den svenska konjunkturen och ett betydligt sämre utnyttjande av produktionskapaciteten bland företagen.

– Det är framförallt efterfrågan som fortsatt att försämras. Detta återspeglas i att rekordmånga företag har ledig produktionskapacitet och därför även ett fortsatt minskat behov av personal. Orderingången har avtagit ytterligare om än i något lägre takt – så botten på lågkonjunkturen ligger fortfarande framför oss, framhåller Anders Rune, Teknikföretagens chefekonom, i en kommentar till rapporten.

Framför allt ser situationen dyster ut för underleverantörer till maskin-, bil- och byggindustrin. Dock har vissa delar av bil- och transportmedelsindustrin upplevt mildrare tillbakagång under detta kvartal jämfört med förra.

– Ytterligare ett positivt tecken är att ett stort antal företag nu rapporterar att färdigvarulagren begränsats. Så länge efterfrågan saknas har visserligen detta mindre betydelse, men när den kommer tillbaka kan produktionen påverkas positivt utan större dröjsmål, konstaterar Anders Rune.

Samtidigt backar efterfrågan på arbetskraft. Endast 4 procent av företagen har brist på yrkesarbetare.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.