Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Teknikinnovation: Nu kommer den luftburna vindturbinen

Publicerad: 28 mars 2012, 20:32

Startup-bolaget Altaeros Energy har genomfört ett lyckat test av en luftburen vindturbin.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiVindkraftCleantechGreentech

Altaeros har utvecklat en prototyp som består av en traditionell vindturbin innesluten i ett slags heliumfylld ballong. Genom att hissa upp turbinen på höga höjder kommer man åt starkare och stadigare vindar, skriver CNET News.

I prototyptestet, som utfördes i Maine, hissades en Southwest Skystream-turbin – som normalt sätt placeras på en stolpe – upp på 106 meters höjd, med hjälp av den specialtillverkade heliumballongen. Hela anordningen var fjättrad och en markansluten kabel skötte elöverföringen.

Resultatet blev att turbinen producerade dubbelt så mycket energi, jämfört med en som är monterad på en vanlig stolpe.

Foto: Altaeros Energy

– Moderna uppblåsbara material kan lyfta vindkraftverk till mer kraftfulla vindar nästan överallt – med en plattform som är kostnadseffektiv och lätt att installera från en container. Tekniken är utformad för att fånga vindar på 300 meters höjd, sade Altaeros vd Ben Glass i ett uttalande.

Företaget kommer initialt att rikta in sig på platser som är beroende av dieselgeneratorer, som till exempel militärbaser och industriområden utanför elnätet. I framtiden hoppas man dock kunna använda sina uppblåsbara turbiner till havs.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev