Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Teknisk singularitet kan förvandla mänskligheten om 40 år

Publicerad: 6 november 2008, 08:37

500 personer samlades i helgen i San Jose för att få veta mer om vad som händer när artificiell intelligens överträffar den mänskliga.


Hur kommer mänskligheten att påverkas om nano- och bioteknik kan ge oss i det närmaste evigt liv samtidigt som artificiell intelligens vida överträffar vår egen? Det är den något spekulativa fråga som de 500 deltagarna i Singularity Summit ville få reda på mer om när årets konferens gick av stapeln härom veckan.

Begreppet singularitet beskrevs först av science fiction-författaren Vernor Vinge, som den tidpunkt då artificiell intelligens överträffar den mänskliga intelligensen och vi inte längre ens kan gissa oss till hur den tekniska utvecklingen kommer att se ut i framtiden.

Vernor Vinge intervjuades också på konferensen om hur han ser på singulariteten nu, men till större delen höll man sig litet mer jordnära. Här deltog bland andra Intels CTO Justin Rattner som berättade om hur Intel arbetar med utvecklingen av processorer, kiselbaserade biosensorer, programmerbar materia, system för personlig gensekvensering med mera.

Dharmendra Modha som är ansvarig för avdelningen för Cognitive Computing på IBMs Almaden-laboratorium höll ett annat föredrag där han beskrev hur hans forskningsgrupp lyckats simulera en råtthjärna på en superdator. Redan 2018 räknar han med att det ska gå att simulera en mänsklig hjärna i realtid och stämmer det så verkar singulariteten hålla tidtabellen och vara här om 40 år sisådär.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev