Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Telia indragen i ny mutstorm

Publicerad: 27 Maj 2015, 09:20

Misstänks ha medverkat till att Azerbajdzjans presidentfamilj roffat åt sig över 6 miljarder kronor från statskassan.


Ämnen i artikeln:

AffärerMutorCsr

Det här är en kortversion av artikeln som publicerats i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 27 maj.

Telia Sonera, som svenska staten äger till drygt 37 procent, misstänks nu för vad som i pressen beskrivs som den ”största mutskandalen i Sveriges historia”. Telejätten ska ha medverkat till att Azerbajdzjans presidentfamilj roffat åt sig över 6 miljarder kronor från statskassan. Som tack för hjälpen ska Telia Sonera ha fått viktiga licenser och tillstånd i landet.

Bakom avslöjandet står TT och SVT:s Uppdrag Granskning, som sänds i kväll klockan 20, samt korruptionsutredarna OCCRP. Till nyhetsbyrån TT säger ekobrottsutredaren Lars Hammar att det ”luktar bestickning och muta”. Det hela uppges ha skett via ett komplicerat affärsupplägg där Telia Sonera fick en rabatt värd motsvarande 5 miljarder kronor när bolaget köpte ut den azeriska staten i det som i dag är Telia Soneras dotterbolag i Azerbajdzjan, Azercell, som för övrigt är landets största teleoperatör.

Affärsplanen, som tog form under flera år, uppges ha gynnat en lokal partner i Azerbajdzjan, som själv inte investerade en krona och där spåren alltså leder till landets presidentfamilj.

Iréna Krohn, senior media relations manager på Telia Sonera, har tidigare sagt till Miljöaktuellt, apropå muthärvan i Uzbekistan och bolagets ansvar i csr-frågor, att företaget i dag ”drivs på ett helt annat sätt”.

Den nya skandalen sätter dock många starka känslor i svall, även bland tunga politiker. Bland andra Carl Schlyter (MP), riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd, skriver på Twitter:
"Medhjälp till stöld/häleri för 6 Mdr. Straff: mångmiljonfallskärm. Telia, lämna in bevis o polisanmälan NU! Annars byter jag o många fler."

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

AffärerMutorCsr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.