Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Temperaturen på Arktis ligger 20 grader över det normala

Publicerad: 24 november 2016, 13:44

Danska och amerikanska forskare som övervakar satelliter och väderstationer i Arktis varnar för att lufttemperaturerna har stigit häftigt på ett sätt som man aldrig tidigare sett.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Danska och amerikanska forskare som övervakar satelliter och väderstationer i Arktis varnar nu för att lufttemperaturerna har stigit häftigt på ett sätt som man aldrig tidigare sett. Temperaturen för november har legat på upp till 20 grader över det normala för årstiden och havstemperaturen har varit i genomsnitt 4 grader högre än vanligt under oktober och november. Detta kan få konsekvenser för nästa år då mängden havsis vid nordpolen väntas nå rekordlåga nivåer.

Havsisen, som formas och smälter varje år, har minskat med 30 procent under de senaste 25 åren och den senaste veckan har nivån varit den lägsta som någonsin uppmätts i slutet av november, lägre än det senaste rekordåret 2012.

Fler svenska klimatprofiler har under dagen kommenterat nyheten på Twitter. Johan Rockström menar att rekordtemperaturen på Arktis är den viktigaste nyheten i världen idag och att chockvärmen kan vara ett tidigt tecken på planetens destabilisering. Per Holmgren kallar på Twitter det som sker i Arktis för ”det största hotet hittills mot vår civilisation och på längre sikt mot mänskligheten.”

Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly skriver: ”Arktis är rekordvarmt, 20 grader varmare än normalt. Isen har minskat med 30 procent, ändå finns de som förnekar klimatproblemen.”

Tidningen The Guardian berättar att forskare de talat med som studerat avsmälningen av Arktis i många år är chockade över hur snabbt utvecklingen gått under det senaste året.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev