Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Teori: magra musslor ejderns öde

Publicerad: 4 september 2012, 06:41

Ejderns kraftiga tillbakagång i Östersjön kan bero på att födan håller sämre kvalitet, rapporterar SR.


Höjd temperatur i vattnet vintertid kan göra blåmusslorna – ejderns huvudsakliga föda – mager, menar forskaren Karsten Laursen vid Århus universitet. Rönen presenterades nyligen på ett seminarium i Gryt, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Teorin går som följer; varmt havsvatten gör så att musslorna förbränner mer energi under vintern, vilket resulterar i att de är magra när ejdern väl dyker upp på vårkanten. De blir alltså inte tillräckligt feta för att ejdern ska kunna bygga upp ett ordentligt fettlager inför vintern.

Men det finns även andra teorier om varför ejdrarna minskat så kraftigt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News