Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tequilajätte hjälper Ford att tillverka miljövänligare bildelar

Publicerad: 1 september 2016, 11:34

I framtiden kan vissa bildelar i Fords modeller tillverkas av bioplast som framställts av en restprodukt vid tequilatillverkning.


Ford tar hjälp av tequilajätten Jose Cuervo för att få tillgång till den restprodukt som kan bli en ny ingrediens i företagets bilinredningar.

Tequila tillverkas genom att utvinna juicen ur agave, en tjockbladig växt som växer i öknen. Det som återstår när man utvunnit juicen är växtens starka fibrer och de är av dessa som Ford nu hoppas kunna tillverka bioplast för att ersätta syntetiska material som glasfiber i sina bilinredningar.

Redan 2001 började Ford använda ett skumgummimaterial, tillverkat av en restprodukt vid sojaodling, i sina bilsäten. Materialet används nu i alla Fords bilar och även bland madrasstillverkare. 2010 började biltillverkaren producera plast av vetestrå som dittills bränts av kanadensiska farmare, eftersom klimatet i Kanada var för kallt för att det skulle kunna komposteras.

Debbie Mielewski, teknikchef för hållbara produkter på Ford, säger till The Guardian att fördelen med att byta ut glasfiber i nya bilmodeller mot agave är att agave är lättare att återvinna eftersom fibrerna inte bryts av när de omformas. En annan fördel är enligt Mielewski att bilarna blir mer bränslesnåla eftersom plast som tillverkats av växter är ungefär 20 procent lättare.

Men Fords nya material kan inte räknas som en riktig bioplast eftersom agavefibrerna endast används för att stärka delar som tillverkats av fossilplast.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.