Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Terahertzvågor i praktiskt bruk

Publicerad: 25 november 2008, 08:09

Terahertz eller millimetervågor är den nya trenden inom säkerhetskontroll


Astronomerna har använt dem länge för att utforska delar av Universum som sänder på andra frekvenser än man normalt tänker på, som ljus och mikrovåg, och nu är det dags för säkerhetskontrollerna på flygplatserna att rigga upp millimetervågskameror och fota dig och mig genom kläderna. Först ut är amerikanska transportstyrelsen TSA som köpt 12 kameror, provat dem och är nöjda.

Engelska Qinetiq marknadsför en serie millimetervågskameror som egentligen inte visar en bild, utan med hjälp av programvara avgör om det finns misstänkta ämnen, med ”fel” strålningsspektrum i millimetervåg (en sorts fingeravtryck) och på så sätt kan undersöka människor med kläderna på, en och en. Kameran undersöker de typer av vågor som människokroppen normalt avger och ser då om det finns ”kalla” objekt, som metaller, plaster eller keramik dolda under kläderna. I så fall tänds en röd lampa på apparaten och en säkerhetsvakt får visitera personen.

I princip glöder människan som en glödlampa i terahertzbandet, men det gör inte en pistol, en flaska sprängämne, knark, pengar eller kompositer, iallafall inte på samma sätt. De flesta ämnen, som tyg, plast och trä är transparenta för terahertzvågor. Beroende på material absorberar de också olika frekvenser. Det är absorptionsspektrum som anger vilken typ av material det rör sig om, som till exempel sprängämnen eller narkotika. Ett vitt kuvert med ett vitt pulver i kan vara svårt att ha någon bestämd åsikt om. Med en millimetervågskamera kan man avgöra om pulvret är amfetamin eller aspirin. Det är också enkelt att hitta sprängämnen i bagage.

Qinetiqs SPO 20 klarar 380 personer per timme på 20 meters håll. De pryda amerikanerna har klagat på millimetervågskamerornas förmåga att visa människokroppen som den ser ut minus kläderna och svaret på det är Qinetiqs apparat som inte visar bilder, utan bara en röd eller grön lampa. SPO fungerar bättre än röntgenkontroller och metalldetektorer i vanlig kollektivtrafik där ett stort antal människor måste genomsökas i realtid. SPO kräver inte att någon sitter och tittar på en skärm, utan larmar automatiskt.

Kameran är säker för människan eftersom den inte strålar ut något, bara tittar på kroppens naturliga strålning. Den är dessutom portabel och kan ställas upp snabbt. Qinetiqs SPO 20-kamera ser ut som en mindre luftvärnskanon, men andra tillverkare, som Thruvision har mindre vapenlika apparater, exempelvis T5000, som ser ut som en högtalare eller liknande och kan hängas i taket.

Egenskaper

Millimetervågskamerorna ger ett antal fördelar framför andra säkerhetskontroller:

> Det långa avståndet gör att personalen får tid på sig att reagera och hinner förbereda sig
> En stor mängd olika material kan detekteras
> I Qinetiqs fall är indikationen bara en enda röd eller grön lampa
> Apparaten strålar inte ut något, läser bara passivt människokroppens (och sprängmedlens) egen strålning

Om millimetervåg

Terahertzbandet innefattar våglängder på mellan 0,1-1 mm. Vågorna brukar kallas millimetervåg, submillimetervåg (submm) eller T-strålar (T-rays). Millimetervåg är mer eller mindre att betrakta som värmestrålning, eller ett gränsfall mellan radiostrålning och infrarött. Allting levande avger millimetervågor, precis som de flesta källor i universum. Dessutom avger tomrummet mellan galaxerna i universum millimetervågor. Det är detta vi kallar för den kosmiska bakgrundsstrålningen. Bilder du sett av bakgrundsstrålningen tagen av olika satelliter, är tagna i millimetervågor.

Kort om radiospektrum

Radiospektrum, eller den elektromagnetiska strålningen delas in i olika ”band” beroende på vågornas längd.

Metervågor: våglängd 10 – 1 m, 30 – 300 MHz, rundradio, kommunikationsradio
Decimetervågor: våglängd 100 – 10 cm, 300 MHz – 3 GHz, TV, radar, trådlösa nät
Centimetervågor: våglängd 10 – 1 cm, 3 – 30 GHz, radar, satelliter, rymdforskning
Millimetervågor: våglängd 1 – 0,1 mm, 300 GHz – 3 THz, rymdforskning, materialvetenskap
Ännu kortare vågor: infrarött ljus
Ännu, ännu kortare vågor: synligt ljus

Läs mer

Qinetiq www.qinetiq.com
Thruvision: www.thruvision.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev