torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Test: Här är lågeneriglamporna du inte vill ha

Publicerad: 22 januari 2010, 08:37

Lågenergilampor kostar mellan 25 och 150 kronor. Skillnaderna är små mellan lamporna utom i två fall.


Dyra lågenergilampor är inte bättre än billigare alternativ. Det visar ett test från Testfakta. En stor skillnad finns dock, tiden det tar för lamporna att tändas. Åtta lampor är testade av Testfakta och två av dem klarar inte att – i enighet med EU:s ekodesigndirektiv – nå 60 procent av ljusstyrkan inom en minut. Det är lamporna från Philips och Megaman i testet som inte håller måttet.

Hur länge lågenergilamporna är en annan parameter. Ofta motiveras det högre priset på lamporna med den längre brinntiden. Testfakta skaffade sig en indikation på hållbarheten genom att mäta ljusflödet efter 100 timmars brinntid och därefter när lamporna brunnit i 1.000 timmar. Lamporna ska inte förlora mer än 25 procent av sin ljusstyrka, enligt Testfakta. Samtliga lampor klarade testet även om en lampa från Tero var på gränsen.

Kapaciteten vid låga temperaturer var en parameter som visade på skillnader hos lamporna. Vid -20 grader förlorade två lampor mycket av sitt ljusflöde, nämligen Osram och Anslut som förlorade 68 respektive 81 procent av sin kapacitet.

Över lag är kvalitetsskillnaderna mellan lamporna i övrigt små. Prisskillnaderna är däremot stora, lamporna i testet kostar mellan 25 och 150 kronor. Samtliga lampor i testet klarar gränsvärdena för lågenergilampor på 5 mg. Ett lägre gränsvärde på 2 mg diskuteras inom EU, även det en nivå som samtliga lampor klarade.

Läs hela testet på: http://www.testfakta.se/img/2010/1/14/317150.pdf

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev