Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Test: Hur klimatvänlig är du?

Publicerad: 26 Juni 2015, 07:19

Här har du svaret.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 26 juni.

IVL Svenska Miljöinstitutet släpper en ny version av klimatkontot, som tagits fram för tjänsten Hallå konsument. Den nya tjänsten speglar hur dagens konsumtion påverkar vårt klimat.

– I den nya versionen har vi uppdaterat bakgrundsdata i beräkningsunderlaget. Vi har även förtydligat och underlättat kring frågor om konsumtion av tjänster. I den nya versionen kan man även logga in och spara sina resultat för att på så sätt kunna jämföra sig från år till år, säger Lena Dahlgren, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, till Miljöaktuellt.

Klimatkontot upplyser dig bland annat om hur dina resvanor och matval påverkar klimatet. Den nya versionen är framtagen i samarbete med Naturvårdsverket.

– För att man ska göra hållbara val är det viktigt att bli uppmärksam på vad den egna livsstilen har för påverkan på klimatet. Här är Klimatkontot tänkt att fungera som ett hjälpmedel. Det ger också vägledning och information vad man kan göra för att minska sin påverkan, säger Lena Dahlgren.

– Vi tror att det är viktigt att bli medveten om vilka miljöeffekter som den egna konsumtionen har. Då har man möjlighet att göra mer hållbara val, men förutsättningarna måste finnas på plats. Det måste vara lätt att göra rätt. Vid jobbresor måste det finnas infrastruktur som är bra för att man ska ställa bilen, och i stället cykla eller gå till jobbet, säger Suzanne Kolare, projektledare på Naturvårdsverket till Miljöaktuellt.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.