Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Testa dig själv: Behöver du konsulthjälp?

Publicerad: 22 september 2010, 10:37

Det är inte alltid lätt att veta när det är dags att ta in externa konsulter. Med hjälp av Miljöaktuellts enkla test kan du få en insikt om ditt företags eller din organisations behov.


Fråga 1: Bollplank
Du känner att du måste fråga ­någon om hållbarhetsarbete. Vem vänder du dig till?
a). Jag kontaktar respektive avdelnings hållbarhetsansvariga och ser till att få upp frågorna på nästa ledningsmöte. Jag passar också på att lägga ut några frågor på företagets hållbarhetswiki för att få ytterligare feedback från respektive avdelning. Jag kontaktar också mitt nätverk av csr- och miljöchefer för att höra vad de tycker.
b). Jag bokar ett möte med företagets miljöansvariga för att ta upp frågorna hållbarhet och csr.
c). Ingen aning, jag är totalt ensam i det här.

Fråga 2: Kunskap
Du och din ledningsgrupp har självklart koll på företagets csr-arbete. Eller?
a). Visst, vi redovisar vårt csr- och hållbarhetsarbete enligt GRI varje kvartal. Förra kvartalet fick vi faktiskt ner oljeanvändningen med 15 procent och inledde dessutom
ett projekt för att förbättra kvinnors utvecklingsmöjligheter på ­företaget.
b). Csr – står för Corporate Social Responsibility, va?
c). Csr? Centrala… näe jag vet inte.

Fråga 3: Öppenhet
En journalist från tidningen Miljö­aktuellt ringer och frågar om hon får ställa några frågor om företagets hållbarhetsarbete. Vad gör du?

a). Säger självklart, mejlar över den senaste hållbarhetsredovisningen och ber journalisten komma över på en fika samma dag så du kan visa företagets praktiska hållbarhetsarbete.
b.) Säger ”Visst, jag ska bara uppdatera mig lite. Går det bra om jag ringer dig nästa vecka då jag skaffat mig lite bättre koll på läget?”
c.) Säger ”Hmm, du måste nog ha kommit fel” och lägger på luren.

Fråga 4: Kundrelationer 1
Du sitter med en storkund för att omförhandla ett mångårigt kontrakt. Precis när det verkar gå som bäst frågar kunden om ni har något miljöledningssystem. Vad svarar du?

a). Självklart. Hela vår verksamhet är certifierad enligt ISO 14001. Vi jobbar aktivt med miljöledningsarbetet i vår ledningsgrupp och vi har stadigt förbättrat oss och våra övergripande och mätbara miljömål.
b). Visst, vi arbetar efter ett miljö­ledningssystem. Snart blir vi certifierade.
c). Visst, vi tänker på miljön så mycket det går.

Fråga 5: Kundrelationer 2
Du sitter med en storkund för att omförhandla ett mångårigt kontrakt. Precis när det verkar gå som bäst frågar kunden hur stor er miljöpåverkan är och hur den påverkas av ett fortsatt samarbete er emellan. Vad svarar du?

a). Du plockar upp senaste kvartalsrapporten med miljönyckel-
tal och visar på hur miljöpåverkan minskar stadigt. Vidare kan du visa hur ert framtida samarbete kommer att kunna förbättra dessa resultat.
b). Du säger att du kan räkna på det, om du bara får lite tid. Du lovar att återkomma med ett besked så snart som möjligt.
c). Du svarar att ”det ordnar sig säkert". Vi har ju en så liten verksamhet jämfört med
konkurrenterna i Asien.

Fråga 6: Anställda
På personalmötets ”övriga frågor” tar de anställda upp det hållbarhetsarbete som görs hos er stora konkurrent. Hur svarar du?
a).
Du säger att det är bra att frågan tas upp. Därefter påminner du om det hållbarhetsarbete som sedan länge görs och de förbättringar som man kan se av de regelbundna revisioner som görs. De revisioner som också visar att ert hållbarhetsarbete faktiskt fungerar bättre än era konkurrenters. Du är förstås väldigt tacksam för ytterligare förslag till förbättringar.
b). Du säger att det är bra att frågan tas upp. Sedan säger du att man givetvis också ska vidta de åtgärder som konkurrenten gjort.
c). Du säger: ”Vadå? Skulle det vara något? Passar det inte här så kan ni ju börja hos konkurrenten!”

Fråga 7: Ledningen
Du sitter på ledningsgruppsmöte­ och plötsligt spänner din chef ögonen i dig. Han har läst den långa artikeln om csr och hållbarhetsutveckling. Nu vill han veta var ni står. Hur reagerar du?
a).
Äntligen har din vd vaknat. Det var på tiden. Nu kan du äntligen få visa allt det arbete som görs och de framsteg ni gjort.
b). Äntligen har din vd vaknat. Nu kanske ni äntligen kan få igång ert hållbarhetsarbete.
c). Å nej. Det här var dagen du fruktade skulle komma.

Fråga 8: Delegering
På ditt företag är hållbarhets­arbetet integrerat i verksam­heten. Eller?
a).
Visst. Varje chef har ett ansvar att integrera frågorna inom sitt område. Mål och nyckeltal följs upp och rapporteras till csr-chefen som sitter i ledningen.
b). Vi har en miljöavdelning som tar hand om de här frågorna och försöker sprida ut arbetet i organisationen.
c). Vår vaktmästare är vår miljöansvarige. Han tar hand om det där. Dessutom påverkar vi knappt vår omvärld.

Fråga 9: Aktivitet

I din organisation arbetar ni med alla hållbarhetsaspekter och med socialt ansvar. Eller?

a). Visst, utöver det sedvanliga miljöarbetet arbetar vi strukturerat med etiska och våra sociala förhållanden. Vi redovisar hållbarhetsarbetet enligt GRI:s riktlinjer.
b). Vi redovisar enligt GRI och har fått miljöarbetet på plats. Men vi behöver bli bättre på de etiska och sociala aspekterna.
c). Vi tänker som sagt på miljön så gott det går.

Fråga 10: Attityd
På er organisation tycker ni att ni är världsbäst på hållbarhet. Eller?
a).
Vi har en ödmjuk inställning och försöker hela tiden lära oss mer.
b). Vi är väldigt nöjda med det vi gör. Ibland skickar vi folk på kurs så att de lär sig det senaste.
c). Vi är världsbäst. Ingen slår oss på fingrarna när det kommer till hållbarhetsarbete. Vi kan det här, ok?

Så räknar du ut resultatet
Räkna ihop dina poäng enligt följande: A-svar=1 poäng, B-svar = 2 poäng och C-svar = 4 poäng. Jämför sedan med nedanstående resultat.

10–14 poäng – Ta det lugnt.
Din organisation verkar ha hyfsad koll på hållbarhetsarbetet. Om det inte dyker upp något särskilt behov finns det ingen anledning till att anlita konsulthjälp.

14–22 poäng – Hjälp kan behövas.
Det finns förmodligen vissa bitar av ditt hållbarhetsarbete som måste utvecklas och komma på plats. En konsult kan hjälpa dig med en konkret handlingsplan. Dessutom kan konsulten bidra med friska, utomstående, ögon på ditt företags hållbarhetsarbete.

22–40 poäng – Du behöver en konsult – nu!
Ditt företag kanske håller på med någon form av miljö­arbete, i bästa fall. Hur som helst verkar det som att du har långt kvar för att nå en hållbar utveckling för ditt företag. Du har en lång väg att gå – och vi rekommenderar att du tar en titt i Miljöaktuellts listning, på miljoaktuellt.se, av konsulter för hållbar affärsutveckling.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.