Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tetra Pak sparar med klimatsatsning

Publicerad: 18 Augusti 2006, 08:21

Tetra Pak går in i ett tufft klimatprogram. Koldioxidutsläppen vid de fyrtio fabrikerna jorden runt ska på fem år minskas med 140 000 ton. Dyrt? – Nej, i slutändan sparar vi pengar, säger koncernens miljöspecialist Lars Lundahl.


Han har fått koncernledningens OK för ett miljöarbete som innebär att koldioxidutsläppen från Tetra Paks anläggningar år 2010 ska vara tio procent lägre än vad de var 2005, oavsett företagets tillväxt. Tetra Pak är inne i en expansiv period, så det kommer att krävas en ordentlig reducering av utsläppen för att man ska nå målet. Så här ser siffrorna ut:
Fabrikerna orsakade år 2005 omkring 391 000 ton växthusgaser. Av detta var 59 000 ton direkta koldioxidutsläpp från processer och 332 000 ton indirekta utsläpp (från produktionen av den el som fabrikerna använder).
Om inget görs skulle utsläppen, på grund av tillväxten, under fem år öka till någonstans mellan 490 000 och 500 000 ton. Istället ska de ner till drygt 350 000 ton.
– I praktiken innebär det att nästan en tredjedel av de utsläpp vi skulle ha haft 2010 måste bort, säger Lars Lundahl.

Effektiviseringar och inköp
Han vet hur det ska gå till. 40 000 ton försvinner genom energieffektiviseringar och 100 000 ton genom att företaget köper grön el.
Det senare kostar pengar. Tre kontrakt har slutits hittills, i Nederländerna om 28 GWh per år, i Danmark om 0,9 och i Tyskland om 52 GWh per år. Ytterligare fem fabriker ska enligt planen få grön el under åren 2007-2009. De tre avtal som tecknats hittills har inneburit att elkostnaden fördyrats med upp till fem procent, jämfört med konventionell el. Företaget ställer nämligen precisa krav också på grön el, och väljer inte bara den billigaste. I pengar är merkostnaden för grön el någon miljon.
– Men den energieffektivisering som vi planerar kommer att innebära en besparing som är större än så, säger Lars Lundahl.

Färdiga program
Det finns färdiga program för energirevision med hjälp av externa konsulter. Besparingarna väntas ske genom effektivare ventilation, värme och kyla. Vid fabrikerna finns också sedan tidigare en ständigt pågående kilowattjakt.
– Vi letar överallt där det går. Det kan handla om att stänga av maskinerna i ökad utsträckning under helgerna då ingen arbetar med dem och det kan vara att minska läckaget på tryckluftsystemet.
Samtidigt tar man itu med transporternas miljöproblem. Tjänsteresorna vid företaget genererar cirka 36 000 ton koldioxidutsläpp och varutransporterna, som utförs av andra företag, 318 000 ton. Tetra Pak har bildat ett nätverk med Arla Foods, SAS Group, Schenker, Maersk Line och WWF för att utveckla ur miljösynpunkt bättre transporter.
Företaget har också förbundit sig att all träfiber som används i förpackningarna ska komma från ett hållbart skogsbruk. Man vill öka återvinningen av använda förpackningar, vilket inte är helt enkelt i de länder som saknar ett etablerat insamlingssystem. I fjol beräknas globalt drygt 16 procent av förpackningarna ha samlats in för returpapperstillverkning. Den siffran ska 2008 ha ökat till 25 procent.

Första medlemmen
Det mesta av det här är nedtecknat i ett treårigt globalt samarbetsavtal med WWF om skogs- och klimatfrågor. Tetra Pak har också blivit den första svenska medlemmen i WWF:s Climate Savers-grupp.
För Lars Lundahl, miljöspecialisten, har resan inte varit helt enkel. Han säger att han har behövt argumentera en del för att få alla i företaget med på klimatprogrammet, framför allt på de åtgärder som kostar pengar.
– Det har inte varit lika svårt att få acceptans för energieffektiviseringarna, säger han.
Av Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.