fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tetrapak nästa att ta sig an mål i linje med vetenskapen

Publicerad: 3 februari 2017, 12:17

Tetrapak är det senaste i en lång rad svenska storföretag som valt att gå med i initiativet Science Based Targets, ett projekt som ska hjälpa organisationer beräkna hur mycket de måste minska sina utsläpp för att världen ska klara av att nå klimatmålet på högst 2 graders temperaturhöjning.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöKoldioxidSolpanelerFörnybar EnergiGlobal UppvärmningVäxthuseffektenSolcellerSolcellssystemSolenergiSolkraft

Tetrapak är det senaste av en lång rad svenska storföretag som valt att gå med i initiativet Science Based Targets. Inom ramen för projektet har organisationerna CDP (tidigare Carbon Disclosure Project), UN Global Compact, World Resource Institute och WWF samarbetat för att ta fram en metod för hur företag kan beräkna hur mycket de måste skära ner på sina utsläpp för att världen ska klara av att nå klimatmålet på max 2 graders temperaturhöjning. Genom att gå med i initiativet förbinder sig Tetrapak att reducera sina utsläpp med 58 procent senast 2040. Tetrapak är det första företaget inom matförpackningssbranschen som går med i SBT.
– Att gå med i ett initiativ där de bakomliggande organisationerna är duktiga på området, trovärdiga och kända, gör att det blir ett värde i att samarbeta med dem. Det är en utmanande partner som verkligen motiverar oss att göra skillnad. En annan sak som är viktig med ett sånt här initiativ är att när man väl gått med i det och kommit överens så vet omvärlden om att man har en ambitiös målsättning som kommer att kunna följas upp, säger Tetrapaks miljöchef Erik Lindroth till Aktuell Hållbarhet.

Vad kommer ni att vidta för åtgärder för att minska era utsläpp?
– Vi har tre tillvägagångssätt. Dels handlar det om energieffektivisering som vi har jobbat med traditionellt men som vi måste fortsätta med. Det andra är vilken typ av energi vi använder oss av och där går vi mer och mer mot förnybart. Bland annat har vi beslutat att vi i Sverige bara ska använda oss av förnybar elförsörjning så det kommer vi att gå över till nu i år. I Sverige är det ju relativt enkelt men i andra länder kan det vara större utmaningar så därför har vi också en annan överenskommelse som vi gjort med RE100 som innebär att vi ska vara helt fossilfria 2030. Och det tredje är att titta på möjligheterna att generera egen energi via till exempel solpaneler. Där har vi till exempel en testinstallation i Lund som vi kör nu men troligen kommer andra delar av världen att vara mer intressanta när det handlar om just solenergi.

Bland de svenska företag som finns med i SBT sedan tidigare finns Astrazeneca, Postnord, Billerud Korsnäs, Electrolux, H&M, Ica-gruppen, Ikea och Stora Enso.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev