lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tetris dämpar trauma

Publicerad: 9 januari 2009, 05:27

Att spela Tetris direkt efter en chockartad upplevelse hjälper till att lindra traumatisk stress, visar ny forskning.


Brittiska forskare har kommit fram till att traumatisk stress kan dämpas genom att drabbade spelar det populära dataspelet Tetris direkt efter att de råkat ut för en obehaglig händelse.

Posttraumatisk stress kan drabba personer som upplevt chock eller en chockartad situation. En av dess tydligaste symptom är ”flashbacks” där bilder, dofter eller ljud relaterade till händelsen väcker liv i oroskänslorna.

Frivilliga personer exponerades för filmsnuttar av obehagliga händelser och olyckor. Hälften av försökspersonerna fick spela Tetris en halvtimme senare. De som hade spelat Tetris fick betydligt färre flashback av de obehagliga bilderna vid uppföljning en vecka senare.

Anledningen till färre minnesbilder kan bero på att spelet störde sorterandet av minnet. Resultaten ska nu förhoppningsvis kunna leda till att bättre förhindra och bota PTSD, Post Traumatic Stress Disorder. Forskarna framhåller dock att resultaten inte är enkla att översätta till praktisk användning, skriver BBC News som refererar till den vetenskapliga tidskriften PLoS One.

– Vi vill finna sätt att dämpa flashbacks – de råda sinnesbilder av trauma som är överrespresenterade bland minnena hos de med PTSD. Tetris kan hjälpa till genom att konkurrera om hjärnans resurser för sinnesbilder, säger doktor Emily Holmes vid Oxford University som lett studierna.

Hon poängterar dock att det inte räcker med att sätta en dataspel i händerna på folk som upplevt en hemsk upplevelse. Men studierna ger en inblick i hur hjärna fungerar och är ett steg i hur människor kan hjälpas direkt efter en chockartad upplevelse.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev