Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”The wooden bike tour” visar det hållbara Stockholm

Publicerad: 23 november 2017, 10:36

I maj i år lanserade Faizal Luttamaguzi och Abel Yoseph ”The wooden bike tour”, en cykeltur som visar upp det bästa av Stockholm ur ett hållbarhetsperspektiv.


Syftet med rundturen, vars officiella namn är ”The Stockholm Sustainability Tour”, är att lära besökarna mer om en av världens mest hållbara städer och de hållbarhetsinitiativ som drivs här.
– Jag är en stolt stockholmare och vill alltid visa upp det bästa av Stockholm. Under de tre år som jag organiserat guidade rundvisningar för turister märkte jag att många av besökarna visste att Stockholm var en hållbar stad och var intresserade av det. Jag tyckte att man borde spinna vidare på det här intresset och skapa en tour som riktade in sig på det hållbara Stockholm, berättar Faizal Luttamaguzi som är en av personerna bakom konceptet.

Rundturen lanserades i maj i år och trots att man inte gjort någon marknadsföring så har intresset varit stort, inte minst på grund av de ekologiska träcyklar som blivit rundturens trademark.

– När vi fundera över hur en hållbar tour skulle se ut var den första frågan hur vi skulle ta oss runt i staden. Vi började göra research och hittade ett grekiskt företag som egentligen tillverkade ekologiska sängar. Vi kontaktade dem och de erbjöd sig göra en prototyp av de här träcyklarna. Vi tyckte att de var perfekta, de visade vilka vi var och vad vi stod för, samtidigt som de var bra cyklar, berättar Faizal Luttamaguzi.

Under den två timmar långa cykelturen för besökarna bland annat uppleva Rosendals Trädgårdar. De får höra om hållbarhetsarbetet på olika svenska företag och hur Stockholmarna kan bidra till att göra sin stad mer hållbar.
– Vår tur ska vara informativ och intressant på ett sätt som gör att folk som åkt med oss vet vad som gör Stockholm till en hållbar stad, säger Faizal Luttamaguzi.

Nu har ”The Stockholm Sustainability Tour” utsetts till en av tre finalister som kan vinna Stockholms Stads innovationsstipendium, i kategorin ”Resor och Turism”. Priset delas ut den 27 november i den gyllene salen i Stockholms Stadshus.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.