Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Thereminen – magiskt instrument för magisk musik

Publicerad: 12 november 2008, 08:54

Gitarrer, syntar och trummor, det är för vanligt. Det blir snabbt trist. Nej, theremin ska det vara.


Thereminen är ett instrument som spelas i luften genom att man håller händerna på olika avstånd från två antenner. Den ena antennen kontrollerar tonhöjden och den andra ljudstyrkan. Resultatet är ett överjordiskt, magiskt svävande ljud.

I och med att det är så lätt att åstadkomma tremulo och vibrato har thereminen mest kommit att användas i musik till skräckfilm, men den mest berömda inspelningen torde annars vara Beach Boys ”Good vibrations”.

Syntens moderne fader, Robert Moog, började sin karriär med att sälja byggsatser till thereminer och det går fortfarande bra att kontakta Moog Music Inc. om du vill köpa en.

Pekka Lunde spelar theremin

Thereminen uppfanns av ryssen Leon Theremin (Lev Sergejevitj Termen) 1919, som dock hamnade i onåd i den begynnande Sovjetunionen (man förklarade att det ”inte var musik”) så han emigrerade till USA. Där patenterade han sitt instrument 1929. Detta gjorde honom framgångsrik, vilket ogillades av Sovjet och han blev ”hämtad” i en hemlig operation och framlevde sitt liv i Sovjet (enligt BBCs historia). Andra uppgifter gör gällande att han själv återvände och ville ägna sig åt forskning. I vilket fall som helst hamnade han i läger i Kolyma i 8 år och kan eventuellt ha rehabiliterats senare.

Läs mer

Theremin world: http://www.thereminworld.com
Ljudexempel med Pekka Lunde, svensk musiker som spelar theremin: http://www.pekkanini.se/english/index.htm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev