Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Think får inte en spänn

Publicerad: 17 December 2008, 06:39

Den norska elbilstillverkaren Think ligger pyrt till. Och någon specialbehandling från myndigheterna, det blir det inte.


I veckan meddelade Think att företaget är konkursfärdigt. Sedan månader uppges företaget ha sökt statligt stöd i form av garantier, ett statligt ägande eller incitament för elbilskunder. Det akuta penningbehovet är 100 till 200 miljoner norska kronor. Men det blir nobben från staten, rapporterar Reuters.

– Många företag befinner sig i en svår ekonomisk situation till följd av den ekonomiska krisen. Myndigheterna kan inte gå in på ägarsidan eller förse specifika företag med lån i nuvarande situation, säger Rikke Lind på norska närings- och handelsdepartementet till Reuters.

Produktionen vid Think har stoppats och mellan 50 och 70 procent av personalen har sagts upp, enligt Reuters.

Norska staten planerar stödåtgärder för tillverkningsindustrin och dit är Think hänvisade för hjälp. Men de konkreta åtgärderna ska presenteras i slutet av januari eller början på februari. Ett annat alternativ är att bolaget vänder sig till Innovasjon Norge som fått utökade möjligheter till lånegarantier från och med 1 januari. Även Eksportfinans stärks för att kunna garantera norska exportföretags fortsatta verksamhet.

– Think måste kontakta det här maskineriet där det finns låne- och garantimöjligheter, men de måste utvärderas i linje med alla andra, säger Rikke Lind.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.