Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Thomas Sterner: ”Boken visar på något motsägelsefullt”

Publicerad: 20 mars 2012, 06:50

Professorn i miljöekonomi, Thomas Sterner, tipsar om sin favoritbok.

Ämnen i artikeln:

Thomas Sterner

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Thomas Sterner
Ålder: 59
Arbetar som: professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg

Favoritbok: Jorden de ärvde, av Björn af Kleen

Antal sidor: 329
Förlag: Månpocket

Varför den bör läsas: Den här boken visar på något motsägelsefullt. Mitt i det mest jämlika av länder har vi kvar mest av de medeltida privilegier som adeln funderat ut. För att bevara slott och namn gör innehavare till så kallade fideikommiss vad som helst. Tanken är att förstfödde sonen får allt. Därmed kan förmögenheten, landarealerna och slotten bevaras i släktens ägo. Till ökad heder, anseende och berömdhet för den länge sedan döde urfadern. Att man därmed måste offra principer om jämställdhet och syskonsämja spelar ingen roll. Björn af Kleen beskriver hur familjefäder sedan tidiga barnsben tränar sina barn i att världen är orättvis. Köper godis till en och ger inget till de andra. Så att de en dag skall förstå…

Att detta system skulle leva kvar bättre i just det socialdemokratiska Sverige än i de flesta andra europeiska stater är en spännande överaskning liksom att kultur och miljövård ingår i arsenalen av argument för att försvara den antikverade och orättvisa ordningen.

Bästa citatet:
(Intervju med Sven-Olof Lodin, professor i finansrätt, som tidigare varit vice vd i Industriförbundet och skattesakkunnig hos Svenskt Näringsliv)

”Att Sverige saknar arvskatt anses alltså sensationellt också i näringslivskretsar. Allmänheten tror, säger professorn i skatterätt, att det ligger stora kongressbeslut bakom skattepolitiska reformer. Men de största besluten under de senaste tjugofem åren har inte ens varit nämnda i partiprogrammen.

− Det har funnits väldigt stort manöverutrymme för starka politiker som Göran Persson. När Socialdemokraterna avskaffade arvskatten hade hans parti ingen aning om att han var på väg att göra det. Fördelningspolitiskt är arvskatten betydligt viktigare än förmögenhetsskatten. Arvsskatten handlar om att få jämlika förhållanden när en person börjar livet. Det är så man resonerar i USA, där högsta arvsskatten är 40 procent, i England 40, i Frankrike 30, Holland 30, Belgien 40. Det är så bara. Den uppfattas som väldigt viktig fördelningspolitiskt."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Ett grönt språkrör så de inser vad svårt det är att nå ens självklara enkla politiska mål.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev