Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tick tack – snart är det god natt

Publicerad: 22 juni 2015, 09:18

Det värsta tänkbara skräckscenariot för jordens existens rycker enligt forskarna allt närmare. Så här snabbt tickar klockan.


Ämnen i artikeln:

Arter

Den här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 22 juni.

Mycket tyder på att jorden är på väg in i ett nytt massutdöende – det skulle i så fall bli det sjätte. Arterna dör ut i en takt som påminner om dinosauriernas tid, visar en studie i Science Advances Journal.

– Det går inte att säga när jorden dör, men varje år som går utan att vi gör något åt detta förvärrar situationen, säger Sarah Cornell, forskare på Stockholm Resilience center.

400 arter av ryggradsdjur har försvunnit sedan år 1900 – jämfört med nio som kan betraktas som normalt. Om det fortsätter kommer det att ta miljoner år för att livet på jorden återhämtar sig och även människan kommer troligen att dö ut.

– Pandor och apor och andra djur från våra barnböcker är i akut fara, och vi kommer kanske inte att kunna höra eller se dessa fantastiska djur i sin naturliga miljö, säger Sarah Cornell.

De senaste 100 åren har utrotningstakten varit upp till 114 gånger snabbare än normalt. Utan människans inverkan skulle det ha tagit mellan 800 och 10 000 år för så många arter att dö ut. För människan kanske det ser ut som att utplåningen går långsamt men ur geologiskt perspektiv går det oerhört fort.

1992 kom politikerna överens om att stoppa artutrotningen till 2010, men den alarmerande utvecklingen har bara fortsatt. Och det är inte bara antalet arter som oroar. Andra studier visar att storleken på populationerna minskat med ungefär hälften sedan 1970.

Artutrotningen i kombination med klimateffekter får stora konsekvenser. Utvecklingen påverkar våra vardagsliv redan i dag och enligt Sara Cornell får vi antagligen vänja oss vid mycket större påverkan inom en generation.

– Några av sakerna vi sätter mest värde på i vardagen kanske försvinner, vi kommer inte att ha någon kakao kvar och mångfalden av grödor håller på att decimeras, det är hemskt, säger Sarah Cornell.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Arter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.