Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Tidigt inflytande viktigt vid vindkraftsetableringar

Publicerad: 24 maj 2012, 10:13

Vindkraft ger förnybar energi, men påverkar samtidigt människors livsmiljö. Därför krävs medborgarnas inflytande redan tidigt i etableringsprocessen, enligt en ny rapport från Vindval.


Ämnen i artikeln:

CleantechFörnybar EnergiGreentechMiljöteknikVindkraft

Det är kunskapsprogrammet Vindval som har sammanfattat forskning från främst Europa och USA, om hur vindkraften påverkar människors intressen. Analyserna tar upp ämnen som förankring, hälsa, lokal ekonomi och påverkan på landskapet, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– Rapporten visar på metoder för tidig dialog med de boende. Forskningen visar att ett öppet arbetssätt, där konflikterna blir synliga från början, gör det lättare att nå en gemensam lösning, säger projektledare Marianne Henningsson vid Linnéuniversitetet.

För att glesbygdskommuner ska kunna dra fördel av en vindkraftsetablering är det viktigt att lokala resurser används. Och lokalt ägda vindkraftverk, till exempel i form av kooperativ, ger en högre acceptans hos befolkningen.

– Energimyndigheten kommer att lägga mer resurser på att förmedla kunskap om hur människor kan skapa mervärden av vindkraft i sin egen bygd, säger Camilla Rosenberg, enhetschef på Energimyndigheten.

Sverige har undertecknat den Europeiska landskapskonventionen, som betonar både en helhetssyn på landskapet och medborgarnas inflytande vid planeringen av nya vindkraftverk.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News