Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Tidskrift: Klockan klämtar för klotet

Publicerad: 23 Januari 2015, 11:01

Apokalypsen är nära och experterna, däribland många Nobelpristagare, målar upp två omedelbara hot varav klimatet är ett.


Antingen utplånas vi av ett atomkrig, eller så sker det genom en miljökatastrof.

Bakom skräckscenariorna står experterna på tidskriften Bulletin of Atomic Scientist (BAS), som i veckan beslöt att skjuta fram visaren på den så kallade domedagsklockan – skapad av amerikanska vetenskapsmän – med två minuter, från fem i till tre i, vilket i klartext betyder att slutet rycker allt närmare.

”Sannolikheten för global katastrof är mycket hög”, heter det i analysen där inte mindre än 17 Nobelpristagare konsulterats.

Kärnvapenrustningen är alltså ett av hoten, det andra är miljön och BAS manar världens ledare att anta åtminstone 2-gradersmålet som måttstock för temperaturhöjningarna. Visserligen innebär även den ambitionen att stora delar av världen drabbas av översvämningar och andra, väderleksbetingade katastrofer men det är ett steg i rätt riktning för att bromsa den alarmerande utvecklingen, menar BAS, som anser att världens ledare inte agerat tillräckligt resolut "för att skydda invånarna från potentiell katastrof”, vilket betyder konkret att varje individ på jorden är i ”fara”.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.